Vuurwerkbommen in Barendrecht?

Foto: Mika Baumeister

Veel mensen genieten met Oud en Nieuw van vuurwerk. Helaas wordt er met Oud en Nieuw ook gevaarlijk illegaal vuurwerk afgestoken. Zoals de beruchte Cobra’s. Dit soort vuurwerk, dat eigenlijk alleen door professionals mag worden gebruikt, is erg gevaarlijk.

Jaarlijks brengen veel bezorgde bewoners van Barendrecht het gebruik van zwaar vuurwerk bij ons onder de aandacht. Illegaal vuurwerk, zoals Cobra’s, wordt ook veel gebruikt voor misdaden. Ook hier in Barendrecht. Het is echter moeilijk om de daders te pakken, omdat ze op heterdaad betrapt moeten worden. Voor de aanpak van dit soort vuurwerk is daarom nieuw landelijk beleid nodig. In de Tweede Kamer is gelukkig vorig jaar een motie aangenomen om zwaar illegaal vuurwerk te behandelen als munitie. Dit geeft de politie meer bevoegdheden en maakt zwaardere straffen mogelijk.

Hoewel de motie al in juni 2023 is aangenomen, heeft de verantwoordelijk minister echter nog niets gedaan om deze wet in te voeren. Het geval is dat dezelfde minister ook leider is van de VVD en nu dus vooral druk is met de huidige coalitiebesprekingen.

Onze gemeenteraadsfractie heeft daarom tijdens de gemeenteraadsvergadering van 30 januari burgemeester Ronald Schneider gevraagd om de minister via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) te manen tot actie. Ook hebben we aan onze wethouder Lennart van der Linden gevraagd om dit aan te kaarten binnen de commissie Bestuur en Veiligheid van de VNG. EVB blijft dit probleem nauwlettend volgen en hoopt dat het gebruik van vuurwerkbommen binnenkort verleden tijd is. Ook in Barendrecht!

Share this: