Vragen m.b.t. RIB 153335 omtrent het Jeugd Educatie Fonds


Barendrecht, 13 maart 2020

Betreft: Vragen m.b.t. RIB 153335 omtrent het Jeugd Educatie Fonds

Geacht college,

9 maart jl. hebben wij een raadsinformatiebrief (RIB) ontvangen met betrekking tot de huidige stand van zaken rondom het Jeugd Educatie Fonds (JEF). Het JEF helpt om de ontwikkelingskansen van kinderen die opgroeien vanuit een achterstand te vergroten. In de RIB geeft de wethouder aan dat er na verschillende gesprekken met het JEF en scholen bleek dat er veel behoefte was aan het JEF onder scholen, omdat de scholen merkten dat armoede een reden kon zijn dat kinderen niet alle kansen konden benutten om zich te ontwikkelen. Een criterium om als school door het JEF geselecteerd te worden is dat 50% van de kinderen op deze school moet vallen binnen de doelgroep, nl. kinderen die opgroeien vanuit een financiële achterstand. Inmiddels is bekend door de informatie uit eerdergenoemde RIB dat er 5 scholen in Barendrecht zijn gecertificeerd. (De Trinoom, Dr. Schaepmanschool West, De Zeppelin, de Vrijenburg en de Hoeksteen)

Echt voor Barendrecht heeft hieromtrent enkele vragen:

Naar aanleiding van deze certificering menen wij te kunnen constateren dat er in Barendrecht in ieder geval 5 scholen zijn waar 50% van de leerlingen in een financiële achterstandssituatie leeft. Echt voor Barendrecht vindt dat een zeer verontrustende constatering.

1. Is bovengenoemde constatering juist?

2. Hoe is de selectieprocedure verlopen voor de 5 geselecteerde scholen? Is er gesproken met alle basisscholen in Barendrecht om een beeld te krijgen van de verborgen armoede binnen Barendrecht?

3. Zijn er meer scholen die in aanmerking komen voor certificering in Barendrecht?
Zo ja, welke?

In de beantwoording bij de VJN 2020 wordt aangegeven dat de gemeente alleen de beschikking heeft over armoedecijfers op wijkniveau en niet op school- of klasniveau. Het zou daardoor lastig zijn om vast te stellen hoe de armoede zich concentreert op scholen in Barendrecht.

4. Heeft de gemeente nu inmiddels wel in kaart om hoeveel kinderen het per school gaat?

5. Waarom nemen wij als gemeente Barendrecht deel (à 15.000 euro) aan het JEF als wij al een verordening “Meedoen voor Minima” hebben binnen onze eigen gemeente?

6. Is in de gemeente Barendrecht de ondersteuning voor kinderen met een financiële achterstand niet al goed geregeld binnen de Kadernota Sociale Zekerheid?
Zo nee, is het misschien tijd voor een herijking van deze kadernota uit 2012?

7. Is het juist dat de deelname à 15.000 euro aan het JEF wordt bekostigd vanuit de OAB-gelden, die de gemeente krijgt vanuit de Rijksoverheid en dat hierdoor het gemeentelijk budget niet wordt belast?

We zien uw beantwoording met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Nicoline Blankenstein- van Heugten
Namens de fractie van Echt voor Barendrecht


Share this: