4. Betaalbare woningen voor Barendrechters

Er komen meer betaalbare woningen. Barendrechters krijgen zoveel mogelijk voorrang op nieuwbouw en huur.

De woningmarkt is in heel Nederland zeer uitdagend. Er is veel meer vraag dan aanbod. Er worden te weinig betaalbare woningen gebouwd. Tegen de prijsstijging van woningen valt voor starters amper op te sparen. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is daarnaast vele jaren. Echt voor Barendrecht wil dat uitgangspunt van het lokale woonbeleid wordt: Barendrechts krijgen maximaal voorrang op een woning in hun eigen gemeente.  

  1. Minder vergaderen, meer bouwen. Op resterende bouwlocaties zoals Vrouwenpolder/Lagewei, de Koedoodzone en andere kansrijke locaties worden voortvarend nieuwe woningen gerealiseerd. Ontwikkelaars moeten tempo maken, kwaliteit leveren en betaalbaar bouwen.
  2. Betaalbaarheid. De gemeente is de afgelopen jaren te afwachtend. En het gevolg is (peper)dure woningbouwplannen vanuit de markt. Wij willen dat de gemeente veel meer de leiding neemt richting de markt. En meer betaalbare woningen afdwingt.
  3. Voorrang voor Barendrechters: Koop. De gemeente maakt afspraken met projectontwikkelaars om Barendrechtse starters, doorstromers en/of terugkeerders voorrang te geven op nieuwe koopwoningen en ziet daarop toe.
  4. Voorrang voor Barendrechters: Huur. Maximale voorrang voor mensen uit Barendrecht wordt uitgangspunt van het lokale sociale en particuliere huurbeleid. We onderzoeken en benutten alle beschikbare bestuurlijke, juridische en praktische mogelijkheden daartoe. Met als doel: minder lange wachttijden. We schrappen de voorrang (urgentie) van asielzoekers op een sociale huurwoning. En helpen hen op een andere manier.
  5. Transformatie. De gemeente stimuleert en bevordert het ombouwen van kantoren en bedrijfspanden naar (tijdelijke) betaalbare woningen voor Barendrechtse jongeren, starters en spoedzoekers. Interessante locaties zijn o.a.: rondom het station, langs de Carnisserbaan, de oude school De Dubbeldekker en ‘t Trefpunt.
  6. Creatief. We experimenteren met betaalbare en kleinschalige starterswoningen, die snel gebouwd kunnen worden op particuliere en gemeentelijke grond. Zoals startblockwoningen. De gemeente daagt ondernemers actief uit om met creatieve oplossingen te komen. En de gemeente steunt inwoners met ideeën voor vernieuwende woonconcepten, zoals eigen wooncoöperaties.
  7. Zelfbewoningsplicht. Een huis is om in te wonen. We introduceren waar mogelijk een beleggingsverbod, opkoopbescherming en/of een zelfbewoningsplicht. Zodat Barendrechtse huizenkopers niet op hoeven te bieden tegen beleggers die gaan voor woekerwinsten.

Betaalbare huizen voor Barendrechters – explainer video

  • 10-Puntenplan

    1. Echt voor Barendrecht

    Barendrecht blijft zelfstandig. We ontmantelen het BAR-construct en bouwen een betrokken en slagvaardige eigen ambtelijke organisatie.
  • 10-Puntenplan

    3. Barendrecht veiliger

    Door o.a. meer wijkagenten, een volwaardig politiebureau, uitbreiding cameratoezicht en effectievere handhaving. We lossen verkeersonveilige situaties op en verminderen (geluids)overlast in de woonwijken. 
  • 10-Puntenplan

    5. Echt voor buitenruimte

    We verbeteren het onkruidbeheer in de woonwijken, herstellen verzakte straten en breiden de zwerfafvalaanpak uit.
  • 10-Puntenplan

    6. Echt voor ouderen

    We beschermen en behouden het gratis OV voor AOW’ers. We investeren in waardige en betrokken zorg. En in ontmoeting dichtbij.
  • 10-Puntenplan

    7. Sport en ontspanning

    We realiseren meer hoogwaardige recreatie in Barendrecht. We investeren in sportvoorzieningen. Het Inge de Bruijn zwembad krijgt een buitenbad.
  • 10-Puntenplan

    9. Logisch milieubeleid

    We realiseren meer bloemen, bomen en waterpartijen. Maar verzetten ons tegen megawindturbines, CO2-opslag en gedwongen aardgasloze wijken. Wel zonnepanelen op daken, maar niet in het groengebied.
  • 10-Puntenplan

    10. Minder wethouders, minder verspilling

    Het aantal wethouders brengen we direct terug van zes naar vier. Dat bespaart €300.000 per jaar. Lastenverhogingen van 8% (OZB) en 20% (afvalstoffen) per jaar zoals in 2021 zijn onacceptabel en onnodig.
Stem op 16 maart 2022 
Echt voor Barendrecht (Lijst 1)
Voor een mooier Barendrecht!

1 Trackback / Pingback

  1. 2guaranteed

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.