We maken dit een monument en kiezen voor slimme renovatie met behoud van historische waarde.
Aan wijkcentrum ’t Trefpunt hebben veel Barendrechters mooie herinneringen. Bijvoorbeeld omdat ze er op de basisschool zaten. Of omdat ze er in het (jeugd) harmonieorkest hebben gespeeld. Het gebouw biedt ruimte aan talrijke sociaal-maatschappelijke en culturele organisaties.
’t Trefpunt is in 1955 gebouwd. En is een uniek voorbeeld van moderne wederopbouwarchitectuur uit de jaren 50 in Barendrecht. Het gebouw is van belangrijke cultuurhistorische waarde. Dat concludeert de onafhankelijke erfgoedcommissie van de gemeente Barendrecht. De erfgoedcommissie adviseert om het gebouw tot gemeentelijk monument te verklaren.
Zij heeft met haar advies Echt voor Barendrecht overtuigd van het nut en de noodzaak tot behoud van ’t Trefpunt. Andere politieke partijen willen het gebouw echter liever platgooien. En nieuwbouw. Is dat nou verstandig? Er is al zoveel gesloopt in ons dorp. Laten we de resterende historische gebouwen koesteren. En ’t Trefpunt renoveren, in plaats van slopen.
Renovatie kan bovendien op veel meer draagvlak van omwonenden rekenen. ’t Trefpunt maakt onderdeel uit van de karaktervolle wijk De Driehoek. Met oude huizen, waarvan vele niet onderheid. Sloop en nieuwbouw is voor wijkbewoners ingrijpend.
Het gerenoveerde Trefpunt moet samen met de nabijgelegen Baerne voldoende ruimte bieden aan belangrijke sociaal-maatschappelijke en culturele partners, zoals de Harmonievereniging, Kunst Creatief Barendrecht en Cultuur Lokaal.
Kortom: niet de sloopkogel, maar renovatie van dit monument. Dat heeft het meeste draagvlak bij gebruikers en omwonenden!