Barendrecht blijft zelfstandig. We ontmantelen het BAR-construct en bouwen een betrokken en slagvaardige eigen ambtelijke organisatie.
Bestuurlijk Nederland is sinds de jaren tachtig in de ban van schaalvergroting. Kleinschalig werd opeens kneuterig. En niet meer van deze tijd. ‘Groter is beter’ was decennialang het uitgangspunt van bestuurders, politici en managers. In het onderwijs. In de zorg. Bij woningcorporaties. En bij de overheid. De menselijke maat verdween. En de bureaucratie nam toe.
Ook Barendrecht ontkwam niet aan dit managementdenken. Diverse politieke partijen in de gemeenteraad speculeerden in het recente verleden openlijk om Barendrecht op te heffen. Dat was volgens het CDA slechts een kwestie van tijd. Voor D66 de ‘stip aan de horizon’. De VVD maakte het helemaal bont en had al een naam bedacht voor de onherkenbare megagemeente na een fusie van Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk: de gemeente ‘Midden-IJsselmonde’.
Zonder dat de kiezer er aan te pas kwam besloot men om per 1 januari 2014 alvast de ambtelijke organisaties van Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk te fuseren. Tot de BAR-organisatie. Deze ontwikkelingen waren een belangrijke reden voor de oprichting van Echt voor Barendrecht in 2013: het voortbestaan van Barendrecht stond op het spel!
EVB vindt dat Barendrecht met bijna 50.000 inwoners prima zelfstandig haar gemeentelijke taken kan uitvoeren. Met hoge kwaliteit. En tegen acceptabele kosten. Wat nodig is, zijn korte lijnen, betrokkenheid, bestuurlijke daadkracht en kwaliteit. We denken dat dit het beste kan met een eigen slagvaardige organisatie die zich vol overtuiging richt op Barendrecht en haar inwoners. Zo’n organisatie is juist ook aantrekkelijk voor medewerkers.
Het BAR-construct past niet bij onze visie op de lokale overheid. De afstand tussen inwoners en de gemeente is te groot. De betrokkenheid van medewerkers minder. En de kwaliteit van de dienstverlening is sinds de BAR is opgetuigd, aantoonbaar gedaald in Barendrecht.
Daarom willen we in de periode 2022-2026:
- Het BAR-construct ontmantelen en alle primaire beleids- en uitvoeringstaken weer direct onder verantwoordelijkheid van Barendrecht te brengen;
- Bouwen aan een slagvaardige en effectieve organisatie, met bij Barendrecht betrokken medewerkers;
- Minder bureaucratie, overheadkosten en management. Dat bespaart veel geld.
- Het aantal onnodige complexe bureaucratische samenwerkingsconstructen zoveel mogelijk afbouwen en zoveel mogelijk taken zelf goed organiseren;
- Investeren in relaties met omliggende gemeenten. Zoals Rotterdam.
Samen werken ja. Samenvoegen? Nee!
1 Trackback / Pingback
Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.