Treintje langs Oude Maas moet snel weer rijden!

Foto: Treintje van de Maasoever Spoorweg (Bron: Vereniging Maasoever Spoorweg Barendrecht)

Het treintje van de Maasoeverspoorweg mag door nieuwe eisen van de landelijke overheid voorlopig niet rijden. Op z’n vroegst in de meivakantie rijden er weer treinen langs de Oude Maas. Onze fractie stelde hier in de gemeenteraadsvergadering van 28 maart mondelinge vragen over. En heeft het college verzocht om de vereniging Maasoever Spoorweg een helpende hand te bieden.

De extra regels aan de vereniging Maasoever Spoorweg komen van de NVWA (de voedsel- en warenautoriteit). Het zijn dezelfde regels die ook gelden voor de Python in de Efteling of voor de Breakdance op onze jaarlijkse kermis. Zo moeten bijvoorbeeld alle handelingen met de locomotief in een draaiboek worden opgenomen en moet de spoorbaan diverse keren uitvoerig worden gekeurd. Veel extra werk voor een vereniging met zestig leden en een beperkt aantal vrijwilligers.

Hoewel EVB natuurlijk niet wil dat er een loopje wordt genomen met enige veiligheidsvoorschriften, lijkt het er volgens onze fractie sterk op, dat de landelijke overheid op deze manier een leuk klein Barendrechts initiatief, verstikt in regelzucht.

Gemeenteraadslid Roeland Bol: “De NVWA komt met een wirwar van regels en regelgeving, die ook nog erg onduidelijk is. Dit alles zal er mogelijk voor zorgen dat er dit jaar, voor het eerst sinds 1992, geen treintjes langs de Oude Maas zullen rijden. We zijn blij dat de gemeente Barendrecht op ons verzoek de vereniging de helpende hand gaat bieden, maar het is hard nodig dat de landelijke overheid nu eens werk gaat maken van de menselijke maat. En dat vraagt van ambtenaren een praktische wijsheid om te weten wanneer het juist is om regels toe te passen, maar vooral ook om te weten wanneer vastgestelde kaders niet passend zijn. Wij hopen dan ook dat hier de menselijke maat zal zegevieren, zodat de treintjes langs de Oude Maas snel weer zullen rijden!”

Share this: