Suze Groenewegpad onthuld

Foto: Onthulling met initiatiefnemer Cicilia Rijsdijk (midden), en raadsleden Tina Jakoeb (PvdA) uiterst links, daarnaast Petra de Kam (CDA), en Nicoline Blankenstein (EVB) aan de rechterkant.

Vandaag is het 82 jaar geleden dat oud-politica Suze Groeneweg in Barendrecht overleed. Twee jaar geleden heeft ons raadslid Cicilia Rijsdijk in de gemeenteraad een voorstel ingebracht om de oud-politica met een straatnaam te eren. Dit voorstel kon op veel steun rekenen. Vanmorgen werd de straatnaam feestelijk onthuld.

Suze Groeneweg was de eerste Nederlandse vrouw die toetrad tot de Tweede Kamer in 1918. Zij was een voorvechtster voor vrouwenzaken. Naast haar werk in en voor de Tweede kamer was zij ook een van de eerste vrouwelijke raadsleden in Rotterdam (met mevrouw van Kersen-van Muijlwijk). Ook  was zij onderwijzeres in Rotterdam en Dordrecht.

Wat Suze Groeneweg tijdens haar werkzame leven heeft gedaan en hoeveel zij voor de samenleving van nu heeft betekend is niet eenvoudig samen te vatten. Daarom heeft het college ervoor gekozen om een extra bordje aan te brengen met een QR-code. Dit is een primeur voor Barendrecht. Wie de code scant krijgt uitgebreide informatie over de geschiedenis en het levenswerk van Suze Groeneweg. Het Suze Groenewegpad is te vinden in de wijk Vrouwenpolder, vlakbij het provinciaal fietspad.

Share this: