Snel digitale raadsvergadering over Corona

Op verzoek van Echt voor Barendrecht zal het college een digitale raadsvergadering organiseren over de gevolgen van de Corona-crisis voor Barendrecht. Deze digitale raadsvergadering zal plaatsvinden op 14 april aanstaande en zal ook voor het publiek online te volgen zijn. Wanneer wij hier meer informatie over ontvangen dan zullen wij u hier over informeren.
Ter voorbereiding op deze vergadering heeft de fractie reeds dertig vragen aan het college gesteld. Hieronder een overzicht:

Openbaar bestuur

1. Kan het college aangeven hoe en langs welke kanalen op dit moment wordt gecommuniceerd met de gemeenteraad en de samenleving? Hoe en in welke mate wordt naast die hoofdkanalen gericht en gemeente gebonden gecommuniceerd met verschillende groepen inwoners en maatschappelijke partners?

2. In hoeverre is er op dit moment voldoende kennis en deskundigheid aanwezig binnen de BAR-crisisorganisatie, om de Corona-crisis in Barendrecht te beheersen?

3. Kan het college een geactualiseerde lijst met voorgenomen besluitvorming verstrekken per portefeuille, gekoppeld aan eerder gestelde deadlines, zodat de gemeenteraad haar visie over prioriteiten kan delen.

4. Wij hebben begrepen dat het college van B&W tegenwoordig twee maal per week vergadert, om ‘snel te kunnen inspelen’ op wat nodig is tijdens de Corona-crisis. Op dit moment (31 maart) zijn slechts de B&W notulen tot en met 10 maart beschikbaar voor de gemeenteraad. Hoeveel vergaderingen van B&W hebben er sinds 10 maart plaatsgevonden? En wat is er voor nodig om tijdens iedere vergadering de notulen van de vorige vergadering vast te stellen en een dag later beschikbaar te stellen aan de gemeenteraad, zodat zij vinger aan de pols kan houden?

Zorg en welzijn

5. In Barendrecht is al langer een tekort aan zorgmedewerkers en medewerkers in het sociaal domein. Personele bezetting speelt een belangrijke rol in het tegengaan van het Coronavirus. Hoe gereed is de Barendrechtse zorg en sociaal domein m.b.t. het Coronavirus? Welke maatregelen gaat u treffen?

6. Is er voldoende capaciteit binnen de thuiszorgorganisaties om aan de zorgvraag van de meest kwetsbare, nog zelfstandig wonende mensen te blijven voldoen en te waken voor vereenzaming?

7. Wat is het beleid van thuiszorgorganisaties t.a.v. besmettingsgevaar bij ouderen door haar medewerkers die soms 3 of 4 bezoeken per dag bij verschillende oudere cliënten thuis afleggen? Zijn de medewerkers toegerust met adequate beschermingsmiddelen en protocollen ? Zo ja, welke zijn dat? Zo nee, wat gaat u hieraan doen?

8. Wat is het beleid van de thuiszorgorganisaties om haar medewerkers te beschermen tegen besmettingsgevaar bij veelal oudere cliënten thuis? Hoe toetst u of dit beleid wordt nageleefd? Wat zijn uw maatregelen als blijkt dat de thuishulp medewerkers niet voldoende kunnen worden beschermd tegen besmetting?

9. In hoeverre kan de gemeenteraad voorstellen verwachten vanuit het college van B&W over wat tijdens en na de Corona-crisis te doen om de te verwachten psychosociale gevolgen te monitoren en begeleiden? Denk aan mensen met problemen vanwege het niet kunnen bijstaan van naasten, niet kunnen afscheid nemen. Worden hier voorbereidingen voor getroffen?

10. Voor kinderen vallend onder het arrangement ‘veilig thuis’ binnen de GR Jeugdhulp vallen door de corona crisis een aantal onderdelen weg die deze kinderen normaliter als veilig ervaren, waaronder: buiten zijn in plaats van binnenshuis, de school, een sportvereniging of een jongerencentrum. Deze uitwijkmogelijkheden zijn er thans niet of nauwelijks. Deze kwetsbare kinderen kunnen hierdoor schade oplopen, zowel fysiek als geestelijk en nog los van een eventuele besmetting. Wat is de visie van het college hierop, wat brengt de portefeuillehouder hierover in binnen de GR Jeugdhulp Rijnmond en wat zijn de maatregelen die worden genomen?

Openbare orde en veiligheid (OOV)

11. Om onze meest kwetsbare inwoners te beschermen tegen (de gevolgen van) Corona-besmetting heeft de VRR heeft voor de hele regio een samenscholingsverbod afgekondigd. Kan het college een update geven van hoe hier sinds invoering op wordt gehandhaafd en daarvan op hoofdlijnen de eerste resultaten geven?

12. Ondanks de huidige maatregelen wordt er nog veel gebruik gemaakt van de Barendrechtse recreatiegebieden als de Carnisse grienden, de Oude Maas en de Zuidpolder. Hier blijkt lang niet iedereen zich te houden aan de regel van 1,5 meter afstand. Hoe gaat het college hiermee om?

13. Heeft, zo ja wanneer, het college de prioriteitstelling van toezicht en handhaving inmiddels aangepast? Zo ja, van welke prioriteiten naar welke prioriteiten? En is er voldoende capaciteit qua mensen en middelen om de uitvoering van de aangescherpte regels omtrent Openbare Orde en Veiligheid mogelijk te maken?

14. Dient de gemeenteraad nog besluiten te nemen in het kader van de openbare orde, veiligheid, toezicht en handhaving? Zo ja, op wat voor termijn?

Dienstverlening aan de Barendrechtse samenleving

15. Wat is er voor nodig om het afvalaanbiedstation weer conform de reguliere gang van zaken te laten functioneren in capaciteit, geld en maatregelen, de huidige aangescherpte regels tijdens deze Corona-crisis in acht nemend?

16. De gemeente besloot tijdens de Corona-crisis het afvalaanbiedstation tijdelijk te sluiten. Hoe wordt omgegaan met overige dienstverlening aan inwoners? Is er meer dienstverlening verminderd beschikbaar? Zo ja, in welke mate?

Economische zaken

17. Kan het college (de komende tijd periodiek) cijfers verschaffen over de nieuwe aanvragen bijstand door ZZP’ers sinds uitbraak van de Corona-crisis, conform de landelijk versoepelde regels hieromtrent? In hoeverre is dit nu en in de nabije toekomst naar verwachting behapbaar qua uitvoering binnen de huidige bezetting?

18. De weekmarkten, zeker food, zijn in veel gemeenten in Nederland nog gewoon open. Het college van B&W in Barendrecht besloot echter deze halsoverkop te sluiten, ondanks aandringen van EVB om hier zorgvuldig en in het belang van de ondernemers èn met inachtneming van de aangescherpte voorschriften mee om te gaan. Kan dit besluit en de afweging nader worden gemotiveerd? Waarom is er niet voor gekozen om met de veiligheidsregels in acht nemend (zoals de 1,5 meter norm), de weekmarkt doorgang te laten vinden? Wat is de reactie van de marktlieden op het besluit geweest? Hoe beoordeelt het college haar besluit ten opzichte van gemeenten als Nissewaard, die de weekmarkt wel open houden?

19. In welke mate verstrekt het college van B&W uitstel van huurbetaling aan huurders van gemeentelijk vastgoed, die nu hun activiteiten niet kunnen uitvoeren?

20. Hoe intensief en op welke wijze communiceert het college naast de website aan ondernemers tot nu toe over de steunmaatregelen en mogelijkheden voor het MKB en voor ZZP’ers in Barendrecht?

Sport, recreatie en cultuur

21. Heeft het college kennis genomen van het inventarisatie-initiatief ‘Corona- crisis Barendrechtse Sportverenigingen, Samen sterk!’ van het Barendrechts sportcafé en beoordeelt het college van B&W dat net als onze fractie positief?

22. Zijn er soortgelijke geclusterde initiatieven aan de gang voor wat betreft recreatie en cultuur? Kan het college de uitkomsten van eerste inventarisaties met de raad delen?
Financiën

23. Kan het college een inschatting op hoofdlijnen geven van de financiële impact van al genomen maatregelen en van verwachte maatregelen, n.a.v. de Corona-crisis op incidentele en structurele basis?

24. Het college heeft in een raadsinformatiebrief gewezen op de mogelijkheid tot het aanmerken als ‘brandzaak’ van noodmaatregelen, waarbij zonder goedkeuring van de raak meer geld dan normaal kan worden uitgegeven door het college van B&W. Kan het college van B&W een inschatting maken van de verwachtingen hieromtrent en de raad in staat stellen om daar tijdig over te besluiten?

Onderwijs

25. Wij hebben begrepen dat de gemeente een eerste inventarisatie heeft gedaan, met hoe het ervoor staat met Barendrechtse scholen / het onderwijs, nu zij dat ‘op afstand’ moeten organiseren. Kan de uitkomst van deze inventarisatie worden gedeeld met de gemeenteraad?

26. Hoe wordt omgegaan met kwetsbare kinderen die in een onveilige thuissituatie verkeren? Voor hen is de school een veilige thuishaven. Worden deze kinderen opgevangen en door wie?

27. Hoe wordt er omgegaan met kinderen uit minima gezinnen en thuis onderwijs? Heeft de gemeente in kaart hoeveel kinderen géén beschikking hebben tot een device/laptop om goed onderwijs op afstand te kunnen krijgen en op wat voor wijze worden zij ondersteund?
Vluchtelingen/ integratie

28. Op welke wijze wordt vanuit de gemeente, indien nodig in andere taal, gecommuniceerd over de zich snel opvolgende crisismaatregelen richting inwoners (zoals statushouders) die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn?
29. Op welke wijze wordt gemonitord of dit wordt begrepen en of hier al dan niet gehoor aan wordt gegeven?

30. Welke (te verwachten) gevolgen heeft de Corona crisis voor de inburgering van statushouders in Barendrecht? Vindt net als bij het onderwijs, inburgering op afstand / digitaal plaats?

Share this: