Schijt aan de kiezer

Een stevige titel. Bewussie! Doet EVB wel vaker, scherpe stukjes tikken. Op onze bestuursstijl en manier van politiek bedrijven is vorige week veel commentaar gegeven door andere partijen. EVB moest maar eens wat inbinden, stelde bijvoorbeeld GroenLinks (2 zetels). Een opzienbarend verzoek, twee weken nadat 45% van de Barendrechters ons een overweldigend vertrouwen gaf, na een overwegend positieve campagne.

De verkiezingsuitslag was 21 maart als volgt:
EVB – 14 zetels
CDA – 4 zetels
SGP/CU – 3 zetels
VVD – 3 zetels
PvdA – 2 zetels
GroenLinks – 2 zetels
D66 – 1 zetel

Aan alle partijen lag daarna de volgende vraag voor:
Welke coalitie is, gegeven de verkiezingsuitslag, de meest voor de hand liggende combinatie?

Normaliter wijst de grootste partij hiervoor een verkenner aan. Dat was ook in Barendrecht afgesproken. Die afspraak bleek niets waard. En werd al op de verkiezingsavond gebroken. Het CDA, thans onze coalitiepartner, leidde andere partijen de achterkamertjes in. Zij smeedde aan een eigen coalitie. Met voorlopig succes. Na twee weken geheimzinnig doen, zagen we vorige week een stuk potsierlijk politiek theater dat zijn weerga niet kent. Openbaar verklaarden CDA, SGP/CU, VVD, PvdA, GroenLinks en D66 elkaar de liefde. Er was zoveel chemie onderling. Zij antwoordden in koor dat hun monsterverbond gegeven de verkiezingsuitslag de meest voor de hand liggende combinatie is om als eerste te onderzoeken. EVB mag niet eens meepraten.

Maar 55% heeft toch niet voor EVB gekozen? Dat klopt, maar hadden ze dat ook gedaan, wetende het zou leiden tot een bizar verbond van GroenLinks tot VVD, van SGP tot D66? De zes gaan nu op alle onderdelen waarop zij onderling van mening verschillen onderhandelen. Iedereen moet inleveren. Wat overblijft is ofwel een dichtgetimmerd akkoord van de middelmaat. Óf een nietszeggend velletje met veel vrije kwesties. Kwesties waarbij iedere partij op zoek mag naar een meerderheid. En daarbij aan één partij (EVB) telkens genoeg heeft voor die meerderheid.

Naast de inhoud, wordt het verdelen van de baantjes een hels karwei. Momenteel telt het college van B&W 3,7 FTE aan wethouders. Ruim voldoende voor een gemeente als Barendrecht. Hoe gaat dat straks met 6 partijen? Krijgen we dan 6 wethouders? Wordt het een rariteitenkabinet vol parttimers? Of wordt uitbreiding van de baantjes het eerste wapenfeit van dit monsterverbond? Gefinancierd met uw belastinggeld? Het wethouderschap is een zware functie. Daar is kennis, ervaring én commitment voor nodig. Dat doe je er niet even bij als je serieus bent. En EVB gaat het zo’n rariteitenkabinet niet gemakkelijk maken, zoveel kan ik u wel vertellen.

Deze strijd is gelukkig nog niet gestreden. Inwoners roeren zich. Zij begrijpen hier NIETS van. Gelukkig hoef ik het ze ook niet uit te leggen. Dat is aan andere partijen. Mijn advies aan u: benader hen, bestook hen, bevraag hen. Leg hen het vuur aan de schenen. Overtuig hen van deze heilloze route en wijs hen op deze schaamteloze klap in het gezicht van de Barendrechtse democratie!

Lennart van der Linden
Fractievoorzitter EVB

Share this: