Radicaliseren is voor losers

Wanneer we terreurdaden van geradicaliseerde jongeren proberen te duiden, komt uitzichtloosheid en sociale achterstelling als oorzaak regelmatig ter tafel. We lezen dat er in onze maatschappij anders gekeken wordt naar leerlingen van allochtone komaf. Gevolg: minder kans op een baan of een stageplek. Jongeren die op het punt staan te radicaliseren of dat al zijn, moeten we (lees: de overheid) opvangen en perspectief bieden. Perspectief op onderwijs en een baan. De samenleving wordt geacht hen vooral zielig te vinden.

Ik heb daar moeite mee. Is goed onderwijs niet juist voor iedere jonge Nederlander bereikbaar? Slagen is vooral een kwestie van persoonlijke inzet en doorzettingsvermogen. Wees bereid veel te investeren in jezelf. Natuurlijk komt het niet iedereen aanwaaien. En als een bepaalde opleiding wat te hoog is gegrepen of niet je interesse heeft, is er legio ander werk beschikbaar om mee te starten. Recentelijk sprak ik met de directrice van een grote groente & fruit onderneming in Barendrecht. Haar zorg: op termijn een tekort aan gemotiveerde arbeidskrachten voor uitvoerend werk. Mensen, zeker jongeren, zijn steeds minder bereid relatief eenvoudig werk te doen, signaleert zij. Zonde, want ook met de verdiensten uit zo’n baan, kun je een goed leven leiden en een gezin onderhouden.

Ik kom lokaal gelukkig regelmatig inspirerende mensen tegen, die kansen wél pakken. Zoals een jonge Barendrechtse ondernemer met Marokkaanse roots. Hij was het 7e kind in een gezin van 12 en thans directeur en eigenaar van een florerende onderneming. Zijn geheim? Blijven investeren in jezelf, je blijven ontwikkelen en vooral heel veel inzet. Verder was ik twee weken terug te gast bij een ambitieuze 19-jarige Barendrechtse. Zij lanceerde voor een groot publiek met o.a. gevestigde ondernemers haar eigen bedrijf. Terwijl ze nog midden in haar studie zit. Ze gaat het maken, dat weet ik zeker.

De randvoorwaarden om een goed leven te leiden, zijn er in Nederland. Er is voor wie dan ook voldoende perspectief op onderwijs en werk op ieder niveau, mits je gemotiveerd bent en bereid bent in jezelf te investeren. Natúúrlijk gaat het bij de één makkelijker dan bij de ander. Laat dat een prikkel zijn om je júist extra in te zetten. Het carrière pad van ‘weinig perspectief’ naar ‘sociaal isolement’ en vervolgens ‘radicalisering’, toont vooral een gebrek aan motivatie en inzet. Als je die route bewandelt, ben je inderdaad zielig. Een loser zelfs.

Lennart van der Linden

Share this: