Raadsdebat: vuilcontainers niet verplicht, coalitie sluit rijen

Inwoners van eengezinswoningen zijn toch niet verplicht om een vuilcontainer van de gemeente af te nemen, dat blijkt uit het interpellatiedebat dat Echt voor Barendrecht (EVB) gisteravond in de gemeenteraad had aangevraagd. Dat wethouder Schaap hier mondeling en schriftelijk op vijf momenten onduidelijk over was of iets anders beweerde, werd zowel door hem als de coalitiepartijen onder het tapijt geschoven.

In het interpellatiedebat dat door raadslid Dirk Vermaat was aangevraagd, heeft EVB nogmaals gehamerd op het belang van voldoende draagvlak voor het nieuwe afvalbeleid onder bewoners. Wethouder Schaap zei hierop toe dat hij, ook als reactie op de petitie, met bewoners op straatniveau in gesprek gaat. Hij blijft echter bij zijn voornemen om zoveel mogelijk inwoners te voorzien van vuilcontainers. Deze containers kunnen inwoners dan pas na een paar maanden weer inleveren, in tegenstelling tot wat EVB had gewild komt er dus géén inventarisatie bij inwoners vooraf.

Zoals EVB al eerder via een open brief heeft laten weten dienen inwoners hun afval te scheiden, maar hoeft dit niet verplicht in afvalcontainers. Alleen als papier en GFT-afval door bewoners aan de kant van de weg worden aangeboden moet dit in de gemeentelijke afvalcontainers gebeuren. Wanneer dit niet gebeurt kan een boete volgen. Er is dus geen sprake van een boete wanneer afvalcontainers niet door een inwoner worden geaccepteerd en afval op een andere manier gescheiden wordt. Dat wethouder Schaap hier eerder onjuist en onduidelijk over heeft gecommuniceerd en dit met steun van de coalitiepartijen in het interpellatiedebat niet ruiterlijk wilde toegeven, was voor de fractie van EVB reden om het vertrouwen in wethouder Schaap op te zeggen.

Vermaat: “Juiste informatie verschaffen omtrent verplichting kliko’s

Share this: