#PLOP. PvdA Barendrecht worstelt met identiteit

Barendrecht is een politieke partij armer én rijker. De PvdA maakt een doorstart en gaat verder onder de naam ‘Progressieve Lokale PvdA Barendrecht’. De nieuwe naam is nogal een mond vol. In een tijd van twitter, oneliners en buzz-words (vergeef me de Engelse termen) is zo’n lange naam weinig flitsend. Maar gelukkig kort ‘ie wel makkelijk af: #PLOP! Een kwestie van tijd en deze hashtag is in Barendrecht trending topic. PLOP zet zich duidelijker af tegen het Haagse. Begrijpelijk. De electorale zeperd dit voorjaar kwam hard aan. En er lijkt nog geen zicht op herstel. Dat is weinig hoopvol op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. In Barendrecht gooit men het kennelijk over een andere boeg: PLOP gaat zich vooral Echt voor Barendrecht inzetten. Lokale focus, niks mis mee!

Of is die lokale focus schijn? Recent had PLOP haar mediadebuut. In een artikel in het Barendrechts Dagblad, werd de nieuwe naam voor het eerst officieel gebruikt. PLOP steunde de stakingsactie van leraren in het basisonderwijs. Een typische kwestie die in Den Haag wordt beslecht. Om precies te zijn op het departement waar Jet Bussemaker (PvdA) afgelopen jaren de scepter zwaaide. Hoe succesvol was dat, vraag je je af, wanneer je leest dat we in het onderwijs in de situatie ‘code rood’ zijn aanbeland?

De afgelopen jaren roerde de PvdA zich in Barendrecht vooral op armoedebeleid. Trekken ze die lijn door naar de gemeenteraadsverkiezingen? De politieke term ‘Progressief’ staat zover ik weet voor vooruitgang. Ziet PLOP een grote parkeergarage in het winkelcentrum als vooruitgang? In hoeverre kwalificeert PLOP megawindturbines als vooruitgang? Gaat PLOP net als EVB voor het behoud van het dorpse karakter van Barendrecht? En zo ja, is dat dan progressief of juist conservatief?

Genoeg voer voor een lijsttrekkersdebat. In Barendrecht zijn inmiddels 3 lijsttrekkers bekend: die van D66, CDA en van mijn partij EVB. Ik ben benieuwd met wie PLOP op de proppen komt. Gaat Reshma Roopram door? De charismatische fractievoorzitter is ambitieus genoeg. Ze timmert echter ook buiten Barendrecht politiek aan de weg. Haar Tweede Kamer avontuur liep jammerlijk mis, maar ze is sinds kort wel voorzitter van het PvdA provinciebestuur. Dat wordt mogelijk nog een dingetje. Je als PLOP met het ene been afzetten tegen de landelijke partij, terwijl je daar met het andere been midden in staat. Ons wacht ongetwijfeld een boeiend staaltje acrobatiek, in het politieke circus…

Dirk Vermaat

Voetnoot: Dirk Vermaat is wethouder namens en oprichter van EVB. In het verleden was hij 25 jaar raadslid, 5 keer lijsttrekker en twee termijnen wethouder voor de PvdA. Hij zegde zijn lidmaatschap in 2013 op, omdat hij zich minder en minder herkende in zowel de landelijke en lokale koers. Over de lokale koers ging hij eerst intern stevig de strijd aan. Zonder resultaat. Hij richtte EVB op en leidde de partij in 2014 naar een grote overwinning tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Hij droeg zijn collega wethouder Lennart van der Linden (34) recentelijk voor als lijsttrekker voor de verkiezingen in 2018.

Share this: