Lokale belastingverhoging? Een politieke keuze!

De nota van de SVHW ploft in Barendrecht deze week op de (digitale) deurmat. En die is niet mals. De OZB stijgt gemiddeld met 8,5%. De afvalstoffenheffing schiet al helemaal door het dak: ruim 19% hoger!

Het college van B&W presenteert de grootste lastenverzwaring van de afgelopen 10 jaar als iets dat ons overkomt. Iets dat onvermijdelijk is. Niets is minder waar. De hoogte van de lokale lasten is bij uitstek een politieke keuze. De keuze voor deze buitensporige verhoging hebben VVD, CDA, SGP/CU, PvdA, GroenLinks en D66 weloverwogen gemaakt. Met de kleinst mogelijke meerderheid in de gemeenteraad: 15 stemmen voor, 14 tegen.

Terwijl er altijd een alternatief is. Namelijk besparen op de gemeentelijke uitgaven. Dat kan gewoon. Twee voorbeelden: er hoeft geen € 1 miljoen per jaar extra naar lokaal klimaatbeleid. En Barendrecht heeft echt geen zes wethouders nodig. Tot 2018 hadden we er vier. Dat scheelt zo’n € 300.000 per jaar.

Deze collegeperiode is helaas al veel geld verspild. Inmiddels ruim € 5 miljoen. Daarmee had de huidige lastenverhoging gemakkelijk achterwege kunnen blijven. We houden de totale verspilling bij op www.echtvoorbarendrecht.nl/verspillingsmeter .

Volgend jaar kunt u zelf de balans op maken. In maart 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Dan is het aan u!

Fractie Echt voor Barendrecht

Share this: