Hoogleraar Elzinga onderzoekt handelen burgemeester Van Belzen

Prof. mr. dr. D.J. Elzinga

Echt voor Barendrecht (EVB) heeft hoogleraar staats- en bestuursrecht Prof. mr. dr. D.J. Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen gevraagd om naar het bestuurlijk optreden van de Barendrechtse burgemeester Jan van Belzen te kijken. Elzinga beoordeelt het handelen van de burgemeester rondom een integriteitskwestie die voortkwam uit een anonieme melding tegen EVB.

Nadat EVB het vermeend optreden en bagatelliseren van de COVID-regels door de Barendrechtse wethouder volksgezondheid Reshma Roopram (PvdA) aan de kaak stelde, kwam er een anonieme integriteitsmelding tegen EVB bij de burgemeester binnen. Het leidde tot een verhit debat in de gemeenteraad. Van Belzen koos daarin nadrukkelijk partij voor de wethouder. De burgemeester stelde over de kwestie een memo op, weigerde in het debat elke vorm van toelichting, maar publiceerde wel een open brief in de media.

Prof. mr. dr. D.J. Elzinga is een absolute autoriteit op het gebied van staatsrecht, gemeenterecht en lokale democratie. Zo zat hij diverse staatscommissies voor, stond hij aan de basis van grote wijzigingen in het lokaal bestuur en publiceerde over zijn vakgebied vele boeken.

EVB is van mening dat de burgemeester in deze kwestie volstrekt verkeerd heeft gehandeld. En heeft professor Elzinga gevraagd om zijn mening hierover te geven. De resultaten worden op zeer korte termijn verwacht.

Share this: