Gezonde sportkantines: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Eet u om te vullen? Of om te voeden? Over die kernvraag gingen Wilfred en Lili Genee in 2017 met een bomvolle zaal sportbestuurders in gesprek. Tijdens een avond sportcafé bij BVV Barendrecht. Hun gepassioneerde verhaal over gezonde voeding werd praktijk door Van Gelder Groente & Fruit. Deze lokale ondernemer serveerde hapjes die lekker èn gezond bleken!

De bijeenkomst in 2017 was het startschot van een campagne om óók gezonde producten in Barendrechtse sportkantines aan te bieden. De aanwezige partijen stelden die avond samen ambitieuze doelen. Die werden de maanden erna in de praktijk bereikt. Diverse sportverenigingen besloten om óók gezonde producten te verkopen in hun kantines. En de gemeente stimuleerde hen. Met een klein bedrag voor apparatuur en met positieve publiciteit.

Met het aantreden van een nieuw college in 2018 sneuvelde het initiatief direct. Wethouder Bults (D66) draaide het pardoes de nek om. Hij wilde er geen euro aan uitgeven en begreep de vastgelegde afspraken niet. Nadat ernaar gevraagd werd, verklaarde hij het project als ‘afgerond’. Voor open doel schoot hij de bal zo het stadion uit. Gelukkig brengt zijn collega wethouder Roopram (PvdA) de bal nu weer binnen de lijnen. Als één van de aanwezigen destijds op De Bongerd ziet zij wèl het nut in van het promoten van gezonde voeding. In sportkantines en daarbuiten. Roopram blaast het initiatief nieuw leven in als onderdeel van een preventiecampagne volksgezondheid. Naast gezonde voeding, krijgen ook roken en alcoholgebruik daarbij aandacht. Combinaties die de gemiddelde sportkantine niet vreemd zijn.

Of Barendrechtse sportkantines weer enthousiast mee zullen doen, moeten we maar afwachten. Door COVID zijn ze al een jaar meer dicht dan open. Als sportkantines weer opstarten, zal normaal draaien al tijd, energie en organisatie vergen. Hopelijk is het snel weer zover. Ik kan zelf in ieder geval niet wachten om na een potje voetbal in de kelderklasse eindelijk weer na te genieten in de kantine. En ben benieuwd wat de menukaart tegen die tijd te bieden heeft. Wellicht ook smoothies, radijsjes en bleekselderij naast de Mexicano, kaassoufflé of een patatje pinda.

Zodat iedereen kan kiezen: wordt het vanmiddag vullen… of voeden?

Share this: