Gemeentebestuur overtreedt eigen COVID regels horeca

Klik hier voor bijlage 1
En klik hier voor bijlage 2


Barendrecht, 10 juni 2020

Aan de burgemeester van Barendrecht

Onderwerp:
Gemeentebestuur overtreedt eigen COVID regels horeca

Geachte burgemeester,
Wij berichten u over een ernstige en zorgelijke kwestie die bij ons aanhangig is gemaakt. Namelijk het schenden en bagatelliseren van door de gemeente zelf ingestelde COVID-19 veiligheidsnormen, regels en afspraken voor horeca, door een combinatie van leden van het college van B&W en de gemeenteraad.

Horeca en COVID-19
De COVID-19 maatregelen die voor onze horeca ondernemers zijn getroffen, vallen hen zwaar. Verplichte reserveringen met vragenlijsten vooraf, een maximaal aantal gasten binnen, minimale afstanden tussen tafels en gasten van anderhalve meter. En maximale aantallen klanten per tafel. Zomaar een greep uit het maatregelenpakket, waarop de gemeente toeziet en handhaaft. Het niet naleven van deze regels, wordt bovendien streng gecontroleerd. Bij overtredingen zijn boetes van € 4.000 de norm.

De impact van dit COVID-19 maatregelenpakket op de verdiencapaciteit van de horeca is desastreus. Wij hebben respect, bewondering en waardering voor de inzet die onze lokale horeca pleegt om hun zaak desondanks draaiende te houden. En om daarbij zo goed mogelijk aan alle strenge normen en eisen te voldoen. Hoe onrechtvaardig deze normen en eisen voor sommigen ook voelen. Ze zetten de tering naar de nering. Ze maken er momenteel het beste van. Alles om deze crisis maar enigszins te kunnen overleven.

Vanuit die achtergrond is het ondenkbaar dat volksvertegenwoordigers en leden van het college van B&W, notabene verantwoordelijk voor de uitvoering van en toezicht op deze maatregelen, zelf die regels opzichtig aan de laars lappen en niet serieus nemen. Dat gedrag brengt namelijk een enorme afbreuk aan het toch al matige draagvlak voor de genomen maatregelen met zich mee.

De kwestie
Diverse aanwezige inwoners van Barendrecht hebben ons in ergernis en verwondering het volgende gemeld:

Na de raadsvergadering van dinsdagavond 9 juni jongstleden heeft een zevental lokale politici zich tussen ca. 22:00 en 23:00 uur gemeld bij een lokaal horecaetablissement voor een borrel. Onder hen wethouder Roopram (PvdA, volksgezondheid) en een aantal raadsleden van coalitiepartijen in Barendrecht.

De politici wilden aldaar gezamenlijk buiten aan tafel gaan zitten. Dat mag echter niet met een gezelschap van 7 mensen. Daar zijn strenge regels voor. Dicht op elkaar mag niet. Het maximaal haalbare was 4 losse tafels met maximaal 2 personen per tafel, met voldoende afstand.

Daarop besloot men liever binnen te gaan zitten. Dat bleek mogelijk. Het maximum van 30 gasten zou niet worden overschreden. En de horecagelegenheid is ingericht op naleving van alle regels. De groep politici, zo verklaarden diverse aanwezigen, begon echter direct stoelen te verplaatsen om zo met zijn zevenen dicht op elkaar rond één tafel te gaan zitten. Volstrekt in strijd met alle afspraken, regels en maatregelen rondom COVID-19.

Zij zijn daar direct en terecht op aangesproken. Dit kan niet, want is niet volgens de regels. En op het niet naleven van deze regels staat voor de horecagelegenheid een boete. Van al snel € 4.000. De reactie van een raadslid hierop had de strekking van ‘moeten we echt zo moeilijk doen?’. Waarop het antwoord uiteraard bevestigend was. Dat pleit voor de horecagelegenheid.

Bij het verlaten van de horecagelegenheid heeft een gesprek plaatsgevonden tussen wethouder Roopram en een medewerker van de horecagelegenheid. Daarbij heeft de wethouder aangegeven wethouder volksgezondheid te zijn. Hierop werd haar – terecht – gevraagd hoe het mogelijk is dat zij als wethouder volksgezondheid niet op de hoogte is van de COVID-19 maatregelen die door haar eigen college zijn ingesteld en worden gehandhaafd voor horeca. En waarom men zich daar met notabene een groep politici opzichtig niet aan hield. Het antwoord was even verbijsterend als in onze ogen onacceptabel. Namelijk dat ‘alle restaurants net weer wat anders werken’ en dat ‘er momenteel veel gedoogd wordt door de gemeente’. Hierna vertrok de groep.

Vragen
Over voorgenoemde kwestie heeft mijn fractie een aantal vragen voor de burgemeester:

1. Bent u het met onze fractie eens, dat de beschreven situatie en gang van zaken onwenselijk en onacceptabel is? Zo ja, kunt u aangeven wat de consequenties dienen te zijn van de hiervoor beschreven gedragingen en handelingen?

2. Bent u bereid om naar de gedragingen van de wethouder en raadsleden in kwestie gedetailleerd nader onderzoek te doen?

3. Kunt u nagaan en aangeven welke leden van de gemeenteraad en het college van B&W aanwezig en betrokken waren bij deze kwestie?

4. Bent u het met ons eens dat wethouders en raadsleden op de hoogte dienen te zijn van de COVID-19 maatregelen die zijn ingesteld voor onze lokale horeca en dat uitgerekend zij een voorbeeldfunctie hebben om zich daar aan te conformeren?

5. Wat denkt u dat de impact is van beschreven gedragingen en handelingen van politieke ambtsdragers in Barendrecht op het draagvlak voor de huidige COVID-19 maatregelen? Bent u het met ons dat het daar afbreuk aan doet?

6. Op 1 juni j.l., de dag van de demonstraties in Amsterdam waarover veel te doen is geweest, heeft de wethouder via een twitter-bericht het volgende laten weten:

Hoe rijmt deze uiting volgens u met de handelingen en gedragingen zoals hiervoor beschreven?

7. Is het juist dat iedere horeca gelegenheid, zoals wethouder Roopram beweert, op een eigen manier invulling geeft aan de COVID-19 eisen, regels en maatregelen? Is er sprake van een zekere willekeur in de toepassing hiervan?

8. In hoeverre is de bewering van wethouder Roopram juist dat de gemeente momenteel een zeker gedoogbeleid toepast voor het handhaven op COVID-19 maatregelen? Zo ja, hoe ziet dat gedoogbeleid er dan precies uit en waar kunnen we de werking van dat gedoogbeleid vernemen?

9. Kan de burgemeester aangeven hoe vaak er COVID-19 gerelateerd is gehandhaafd sinds er COVID-19 gerelateerde maatregelen zijn getroffen? Graag een overzicht naar soort vergrijp en soort en zwaarte van de handhavingsmaatregel.

10. Kunt u de vervolgstappen aangeven van deze kwestie?

Wij zien uw schriftelijke beantwoording met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Namens de fractie van Echt voor Barendrecht,

Lennart van der Linden, Fractievoorzitter


Klik hier voor bijlage 1
En klik hier voor bijlage 2

Share this: