Geen zorg om PFAS in Barendrecht

Foto: Wren Meinberg

Er is geen negatief zwemadvies voor het zwemwater in Barendrecht, maar er zijn wel lichte sporen van PFAS aanwezig. Het drinkwater blijft echter veilig om te consumeren, zo verzekerde onze wethouder Lennart van der Linden tijdens de gemeenteraadsvergadering van 27 juni.

Tijdens de vergadering bracht ons raadslid Richard Carlebur de zorgwekkend hoge concentraties PFAS in het water rondom de Chemours-fabriek in Dordrecht ter sprake. Onderzoek van Zembla en andere media heeft aangetoond dat het water in een straal van minstens 15 kilometer “zeer ernstig verontreinigd” zou zijn. Barendrecht valt op de rand van dit gebied.

Dordrecht en drie andere gemeenten in de Alblasserwaard worden wel direct blootgesteld aan de uitstoot van de fabriek. Deze gemeenten hebben een rechtszaak aangespannen tegen Chemours, DuPont en Corteva Agriscience, waarvan de uitspraak binnenkort verwacht wordt.

Hoewel ook in Barendrecht verhoogde PFAS-waarden zijn gedetecteerd, zijn deze niet hoger dan elders in Nederland, aldus wethouder Van der Linden. Hij wees op metingen die door Zembla in Barendrecht zijn uitgevoerd, maar waarvan de resultaten niet erg duidelijk waren.

Het monitoren van zwemwater valt onder de verantwoordelijkheid van de provincie. Tot nu toe wordt het water door de provincie niet gecontroleerd op PFAS. De provincie heeft daar nu advies over gevraagd aan het RIVM.

Achtergrondinformatie:

  • PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die in verschillende industriële toepassingen worden gebruikt vanwege hun water- en vuilafstotende eigenschappen.
  • Chemours, voorheen een dochteronderneming van DuPont, is een chemisch bedrijf dat zich bezighoudt met de productie van PFAS. De fabriek bevindt zich in Dordrecht.
  • PFAS-verontreiniging in de omgeving van de Chemours-fabriek is een bron van zorg geworden vanwege de mogelijke negatieve effecten op de gezondheid en het milieu.
  • Zembla is een journalistiek programma dat onderzoeksjournalistiek bedrijft en een aantal keer aandacht heeft besteed aan PFAS-verontreiniging en de rol van Chemours in Dordrecht.
  • Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is een gerenommeerd onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de volksgezondheid en het milieu in Nederland. Het wordt vaak geraadpleegd voor expertise en advies in verschillende kwesties, waaronder ook PFAS.

Share this: