EVB: Onbegrijpelijke aankoop van gebouwen noodlijdend Edudelta

Op 20 april jl. heeft de gemeenteraad van Barendrecht in een besloten vergadering met de kleinst mogelijke meerderheid ingestemd met de aankoop van het gebouwencomplex van het in geldnood verkerende Edudelta aan de Dierensteinweg. Echt voor Barendrecht (EVB), de grootste en enige oppositiepartij van Barendrecht, stemde tegen de aankoop. Met de aankoop van de halflege gebouwen is 4.2 miljoen euro gemoeid. De aankoop was volgens het college van B&W nodig om aan de zorgplicht van het in die gebouwen gehuisveste MBO en vmbo-groenonderwijs te voldoen. Edudelta zocht al jaren naar een koper voor de gebouwen, nadat de leerlingenaantallen terugliepen. Een koper werd echter nooit gevonden.

EVB noemt de aankoop door de gemeente Barendrecht onverantwoord. Zo rammelt volgens de partij de financiële onderbouwing en ontbreekt een toekomstvisie. Raadslid Dick Heijboer: “In een tijd van financiële krapte en daar bovenop een naderende recessie, legt de gemeente 4,2 miljoen euro neer voor een oud schoolgebouw. Daar komen toekomstige verbouwingen en herinrichting voor een mogelijke nieuwe gebruiker nog bij. Een onverantwoord risico.”

Tijdens de raadsvergadering gaf wethouder Luijendijk (CDA) enkele mogelijkheden aan om de voorziene grote leegstand in de gebouwen te vullen, volgens EVB zonder enige garanties.

Dick Heijboer: “Het college gaf bijvoorbeeld aan dat er binnen het basisonderwijs in de toekomst verhuisbewegingen zouden kunnen komen, maar na doorvragen bleken deze voorspellingen helemaal niet getoetst te zijn aan de voorziene leegstand door de vergrijzing. Daarnaast staan de panden niet in een woonwijk waar kinderen wonen, maar in een uithoek van ons dorp. Het is bovendien niet voor niets dat Edudelta de gebouwen aan de straatstenen niet kwijtraakte.”

Naar de alternatieven die EVB tijdens de raadsvergadering aan het college gaf werd niet geluisterd. Heijboer: “Ik heb bijvoorbeeld voorgesteld dat de gemeente ook aan de zorgplicht kan voldoen als de leerlingen die nu nog in de halflege school zitten naar de naastgelegen Focus Beroepsacademie verhuizen. Daarnaast heb ik geopperd dat de praktijkruimtes wellicht kunnen worden ondergebracht bij de Kleine Duiker. De praktijkruimtes bestaan uit een hooiberg, een kas en een dierenopvang. Door het huisvesten van deze praktijkruimtes van het groenonderwijs bij De Kleine Duiker had hier een win-winsituatie kunnen ontstaan voor zowel de gemeente, de school als De Kleine Duiker. Het college en de zes coalitiepartijen vonden de afstand tussen de school en De Kleine Duiker -ruim 2 kilometer- echter te lang.”

Echt voor Barendrecht kreeg uiteindelijk wel voor elkaar dat de aankoop nu zij definitief is, openbaar zou worden.

Share this: