EVB: de zondag is van iedereen

                      images

De zondag is van iedereen
Veel ophef, afgelopen weken, over het raadsbesluit dat de woonboulevards in Barendrecht elke zondag open mogen. De emoties bij sommige bewoners en partijen waren al lang bekend en zijn verklaarbaar. EVB houdt van een stevig politiek debat; zeker over zo’n onderwerp.
 Er is echter ook veel retoriek over ons uitgestort, waarin wij nog maar nauwelijks zoiets als argumenten konden ontwaren. Een kleine greep: het besluit is onfatsoenlijk en kwetsend; het zou zelfs een gezondheidsrisico zijn; mensen worden ,,belazerd’’ en ,,gedwongen’’ op zondag te gaan winkelen. Men ging, zoals dit in sommige kringen heet, vol op het orgel. Daarom een weerwoord.
 De verhitte discussie begon in de vorige periode, toen EVB nog niet in de raad zat. Wat ons betreft had er geen proef hoeven komen met winkelzondagen op de Middenbaan en in Carnisse Veste. EVB heeft er in verkiezingstijd al wél voor gepleit de woonboulevards op zondag open te stellen. Een duidelijk standpunt richting andere politieke partijen. Het besluit kost geen geld en levert banen op (mogelijk 100 alleen al op Vaanpark).
 EVB heeft in de aanloop naar de verkiezingen vijf maanden lang dit standpunt uitgedragen en verdedigd. Wij vinden dat we daarmee zorgvuldig en niet overhaast hebben gehandeld. De coalitie (EVB-VVD-D66) heeft een ruime meerderheid in de raad. Andere partijen dienen dit te respecteren. Zo werkt de democratie. Te meer omdat de winkelzondagen op de boulevards kerkgangers niet belemmeren in de uitoefening van hun geloof.
 De discussie gaat in de kern over de vraag of een religieuze minderheid het recht heeft andersdenkenden te verhinderen om op zondag te winkelen en werken. EVB vindt van niet. Bewoners maken zelf uit of zij gebruik maken van de ruimere openingstijden. Zij hebben zich hiervoor bij de verkiezingen duidelijk uitgesproken. Daar is niets onzorgvuldigs aan. Er is niemand misleid.
 Het fenomeen winkelzondag bestaat op bedrijventerrein Reijerwaard overigens al sinds 1998. De christelijke partijen hebben dit steeds gedoogd. Er is zelfs een periode geweest waarin zij een meerderheid hadden in het college om dit af te schaffen.
 Het omstreden besluit van vorige week wordt gedragen door de drie collegepartijen gezamenlijk. In de vorige periode was dit anders. Daarom is het vreemd dat de oppositie zijn kritiek vooral richt op EVB. Het gemeentebestuur kan, met de wet in de hand, bepaalde gebieden aanwijzen waar winkels op zondag open mogen. Je kunt het met deze Haagse wetgeving niet eens zijn, maar de gemeenteraad van Barendrecht kan deze niet veranderen.
 Het is daarom op zijn zachtst gezegd nogal gewaagd de wetgeving en ook de legitieme verkiezingsuitslag te voorzien van zulke zware woorden als de oppositiepartijen hebben gebruikt. Er is niks onbehoorlijks aan.
Bestuur Echt Voor Barendrecht

 

Gepubliceerd: 21 juli 2014

EVB: dé lokale en betrouwbare politieke partij van Barendrecht

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.