EVB bestaat 5 jaar: Een jubileum met een gouden randje

Vorige week zondag 10 juni was het precies vijf jaar geleden dat Echt voor Barendrecht werd opgericht door Dirk Vermaat, oud-fractieleider Klaas Orsel en Dick Heijboer.

De oprichting in 2013 van een nieuwe Barendrechtse politieke partij ging zeker niet over één nacht ijs. Voorafgaand aan hun visionaire daad hadden deze heren namelijk gezien hoe de gevestigde politieke partijen steeds meer vehikels werden voor persoonlijke belangen en hoe dit zijn weerslag had op ons lokale bestuur. Het ons-kent-ons van politici die waren losgezongen van onze samenleving en een verstikkende bureaucratische vergadercultuur smoorden de besluitvorming in onze gemeente. Jarenlang werd er gesproken over een nieuw centrumplan, de bibliotheek in het hart van ons dorp werd gesloten en er werd een loopje genomen met onze ouderen. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 werd Echt voor Barendrecht vanuit het niets de grootste partij van Barendrecht. Het gevoel dat die drie heren in de late lente van 2013 hadden werd dus niet alleen door veel Barendrechters gedeeld, maar hun visie werd ook door velen omarmd.

Echt voor Barendrecht kwam, zoals u weet, na die gemeenteraadsverkiezingen in 2014 in het college. Met oprichter Dirk Vermaat en met talentvolle nieuwkomer Lennart van der Linden. Wat hebben zij vier jaar lang met wisselende steun van de gevestigde politieke partijen hard gewerkt, om niet te zeggen puingeruimd, om al wat in de afgelopen jaren onder de lodderige bestuurscultuur was verloren, weggeroest en lamgeslagen nieuw leven in te blazen. Zij werkten gemiddeld 60 uur in de week voor ons dorp, maar met resultaat: de bibliotheek kwam terug, de schop voor een herzien centrum ging de grond in en er kwam gratis openbaar vervoer voor ouderen.

Het was dan ook een groot cadeau, van u, onze kiezers, dat u Dirk en Lennart en onze vorige fractie waarin Dick Heijboer en Klaas Orsel aan de slag waren gegaan, tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen als dank opnieuw uw stem gaf en ook dat zoveel meer inwoners dit ook deden. Echt voor Barendrecht won maar liefst vijf zetels en onze partij zit nu met veertien zetels in de gemeenteraad. Ons vijfjarig jubileum heeft door uw steun een gouden randje gekregen en ik ben u daarvoor bijzonder dankbaar.

Hoewel een verkiezingsuitslag toch een duidelijk signaal zou moeten zijn voor volksvertegenwoordigers, bleek dat voor veel vertegenwoordigers van de gevestigde partijen in Barendrecht niet zo te zijn. Al snel werd Echt voor Barendrecht na de gemeenteraadsverkiezingen buitengesloten, de gevestigde partijen bleken ineens allemaal argumenten te hebben waarom zij niet met ons wilden besturen. Argumenten die voor ons net zo nieuw waren als voor u. De vertegenwoordigers van al die andere partijen, zes in totaal, besloten met elkaar in conclaaf te gaan om te beramen hoe zij Echt voor Barendrecht buiten de deur konden houden. Hun kroon op dit werk, een college met twee extra wethouders, voor een miljoen euro meer, werd afgelopen donderdag in de gemeenteraad geïnstalleerd. Hun collegeakkoord leest grotendeels als een voortzetting van bestaand beleid dat door Echt voor Barendrecht is gevoerd, maar zal zich uiteraard anders vertalen. Op bijna geen enkel punt hebben deze zes gevestigde partijen namelijk de afgelopen jaren eensgezind over een onderwerp gestemd. Om überhaupt tot besluitvorming te komen zullen afzonderlijke partijen dus geregeld om steun moeten vragen bij Echt voor Barendrecht. Onze partij zal zich de komende tijd uiteraard constructief opstellen, maar niet tegen elke prijs. Want zo is maar weer gebleken de gevestigde partijen verliezen sinds 2013 dan wel hun zetels, maar niet hun streken en de geschiedenis herhaalt zich helaas maar al te vaak.

Als enige oppositiepartij gaan wij de komende tijd voor u aan de slag in de gemeenteraad om te knokken tegen die vorm van oude politiek waartegen Echt voor Barendrecht is opgericht. Wij zijn in ons politiek handelen niet links en wij zijn niet rechts, maar wij zijn Echt voor Barendrecht. U als inwoner staat voor ons centraal. Help ons de komende periode bij onze strijd! Geef ons tips, advies of commentaar of nog beter word lid van Echt voor Barendrecht! Samen werken wij dan toe naar een nieuw jubileum met en daar vertrouw ik op, wederom een randje van goud.

Roeland Bol,
Voorzitter Echt voor Barendrecht.
voorzitter@echtvoorbarendrecht.nl

Share this: