EVB: Barendrecht uit Nieuw Reijerwaard

De Rekenkamer Barendrecht oordeelt stevig over de wijze waarop Barendrecht destijds is ingestapt in het risicovolle miljoenenproject Nieuw Reijerwaard. Dat blijkt uit het uitstekende rapport ‘Grond voor twijfel’ dat vandaag werd gepresenteerd. Tijd om de afbouw van de Barendrechtse deelname aan dit megaproject weer serieus op de agenda te zetten, aldus Echt voor Barendrecht.

De rekenkamer concludeert dat het besluit om deel te nemen aan het project in 2011-2012 onvoldoende doordacht is. Echt voor Barendrecht betoogt dit al sinds haar oprichting in 2013. Het maatschappelijk voordeel voor Barendrecht is beperkt en weegt niet op tegen de miljoenenrisico’s die Barendrechtse burgers lopen als het mis gaat. Barendrecht staat bij verlies voor één derde aan de lat. Het project heeft een omvang van meer dan €300 miljoen.

De gemeente Ridderkerk ontvangt als enige miljoenen extra OZB inkomsten door ontwikkeling van het bedrijventerrein. Een hoogwaardig bedrijventerrein levert immers veel meer op dan landbouwgrond. Terwijl Barendrecht (en Rotterdam) mee investeren en risico dragen. Ridderkerk heeft wel de lusten, niet de lasten. Fractievoorzitter van der Linden (EVB) vindt dat belachelijk: “Dat aan de voorkant geen afspraken zijn gemaakt over hoe de opbrengsten worden verdeeld is een bestuurlijke flater van de bovenste plank. Achteraf proberen alsnog afspraken te maken, is achteruit onderhandelen. En dat lukt natuurlijk amper”.

Echt voor Barendrecht ziet uit naar behandeling van het rekenkamerrapport. Wij vinden dat Barendrecht haar aandeel in dit miljoenenproject zo snel en zo gunstig mogelijk moet afbouwen. Dat zullen we dan ook aan de orde stellen.

Afbeelding: Archieffoto campagne gemeenteraadsverkiezingen 2014

Share this: