Een nieuwe burgemeester kiezen?

Foto: Arco van der Lee/ De Schakel

Barendrecht is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Binnenkort start daarom het proces om deze nieuwe burgemeester te vinden. Echt voor Barendrecht (EVB) is opgericht om inwoners zo veel mogelijk directe invloed te geven op alles wat er in onze gemeente gebeurt. Daarom hadden we u ook graag directe invloed gegeven bij het kiezen van een nieuwe burgemeester. Bijvoorbeeld door middel van een verkiezing.

De afgelopen weken is daarom door onze partij grondig onderzocht wat op dit moment de mogelijkheden zijn voor zo veel mogelijk inspraak van u als inwoner. Zo hebben wij geluisterd naar verschillende hoogleraren Staatsrecht en een gesprek gehad met stichting Meer Democratie.
En wat blijkt? Gemeenteraden hebben sinds 2008, het jaar waarin het raadplegend burgemeestersreferendum is afgeschaft, geen enkele mogelijkheid om inwoners mee te laten beslissen over kandidaten.  De selectie van kandidaten kan sinds die tijd alleen door de gemeenteraad gebeuren. En dat moet in grote vertrouwelijkheid en beslotenheid. EVB vindt een dergelijke geheime procedure niet meer van deze tijd. Maar lokaal kunnen wij helaas niets aan deze dichtgetimmerde procedure veranderen.

Wat u als inwoner wel kunt doen, is inbreng geven op het profiel van de nieuwe burgemeester. Hoe dit kan, leest u binnenkort in deze krant. Met uw inbreng zullen onze gemeenteraadsleden, die u wel afgelopen 16 maart heeft kunnen kiezen, dan de beste burgemeester selecteren voor ons dorp!

Share this: