Een kwestie van droge voeten

Foto: Wateroverlast op 't Vlak

Ons land wordt steeds natter. De jaarlijkse neerslag in Nederland is tussen 1910 en 2022 zelfs gestegen met 26 procent, volgens het KNMI. Terwijl het aantal dagen met neerslag niet of nauwelijks is toegenomen. De neerslag is dus vooral heviger geworden, bijvoorbeeld tijdens zomerse hoosbuien. Barendrecht heeft bij hevige regenval de afgelopen jaren helaas ook wateroverlast ervaren, waarbij de riolering op sommige plekken tekortschoot. Dit onderstreept het belang van een robuust rioleringssysteem.

Op dinsdag 27 februari bespraken we daarom in de gemeenteraad een plan om ons rioleringssysteem, met name in de oudere wijken, aan te passen aan deze veranderende weersomstandigheden. In sommige gebieden is de riolering ook vanwege veroudering aan vervanging toe.

Tevens wordt er een waterberging aangelegd tussen het Achterom en de Mr. Lohmanstraat en ’t Vlak. Deze aanpassingen zullen vanaf volgend jaar merkbaar zijn in de hoogte van de rioolheffing, waarbij we proberen de tarieven die in november worden vastgesteld zo laag mogelijk te houden.

Een goede riolering is overigens niet alleen een kwestie van droge voeten. Maar ook essentieel tegen de verspreiding van ziektes en voor de bescherming van ons milieu. Het rioleringssysteem leidt immers alles, van toiletspoeling tot de afvoer van keuken- en badwater, naar de zuiveringsinstallaties van Barendrecht of Zwijndrecht. Waarna het gezuiverde water weer terug in de natuur komt. Een goede riolering is dus in het belang van ons allemaal!

Share this: