Geslaagde discussieavond over veiligheid

Onze discussieavond op 14 september trok een volle zaal. Alle 75 beschikbare plaatsen in de hal van het gemeentehuis waren bezet. De avond startte met twee sprekers. Rob van Mourik vertelde hoe zijn zoon is overvallen door ‘donkere jongens op hele snelle scooters’. “Het ergste vind ik dat jongeren zich niet meer vrij door Barendrecht kunnen bewegen. Dat vind ik niet normaal.” Het ergert hem dat de snelle scooters zonder kenteken niet worden aangepakt door de politie. “Ze pakken precies de verkeerde: een blonde jongen met een meisje achterop. Waarom doen ze dat? Daar kan ik me boos om maken.” Uit het verhaal van zijn zoon begreep hij dat de overvallers kalm opereren. “Die maken zich totaal geen zorgen. Ze zijn totaal ontspannen.”

Mohrube Yilmaz heeft goede ervaringen met een buurtapp. Ze vindt dat de gemeente die zou moeten stimuleren. Ze heeft de indruk dat Barendrecht achteruit gaat. “In eerste instantie waren het losse incidenten, maar het lijkt normaal te worden. Als we de regie niet zelf in handen nemen, dan zal Barendrecht verloederen. En dat wil ik niet.”
De plaatsing van de jongeren ontmoetingsplaats (JOP) langs het fietspad aan het Breslaupad vindt ze een misser. De JOP is niet transparant. “Ouders raden hun kinderen af om nog over deze route te fietsen.”

Suggesties

Er werden allerlei suggesties gedaan om Barendrecht veiliger te maken. Zoals een betere samenwerking tussen de politie en andere handhavers en het heropenen van een politiebureau. Er was geen roep om strengere straffen, wel om een hogere pakkans. Raadslid en advocaat Dirk Vermaat was het daar mee eens. “Als een kind gepakt wordt voor een overval, dan gaat er een hoop gebeuren.”

Er werd gewezen op verschillende plaatsen in Barendrecht waar openlijk in drugs wordt gehandeld. Zoals op de parkeerplaats aan de Maasstraat.

Er komen in Barendrecht meer camera’s. Maar uitgerekend deze dinsdag waren de camera’s op het Doormanplein en het Havenhoofd door de gemeente weggehaald. Tot verrassing van de bewoners, zo was te horen.

Lennart van der Linden vertelde dat EVB in oktober met voorstellen komt. Barendrecht moet meer wijkagenten krijgen. Volgens de wet heeft de gemeente recht op 10 wijkagenten, er zijn er 6. In plaats van een veiligheidspost moet er weer een echt politiebureau komen. De handhaving moet effectiever, door boa’s in te zetten op momenten dat ze nodig zijn. Ze zouden nu te veel tussen 9 en 17 uur worden ingezet. Buurtpreventie moet groeien en er moet coördinatie komen tussen alle veiligheidsapp’s die de gemeente inmiddels kent.

EVB wil ook dat een wethouder aanspreekbaar wordt op de veiligheid in de gemeente. Dat komt volgens Lennart van der Linden in dit college onvoldoende uit de verf. “De wethouder die we daar nu voor hebben is veel met afvalbakken aan het slepen. Dat moet echt beter.”

Bron: Arco van der Lee, De Schakel Barendrecht

Share this: