De zon scheen voor 10 jaar Echt voor Barendrecht

Op 10 juni 2013 zetten drie Barendrechters hun handtekening bij de notaris onder de oprichtingsakte van Politieke vereniging Echt voor Barendrecht. Zaterdag 10 juni was de dag waarop de club haar 10 jarig bestaan feestelijk vierde.

Meer dan honderd leden meldden zich rond de klok van twee uur bij ’t Trefpunt waar zij werden welkom geheten met de vrolijke muzikale klanken van Barendrechters Marcel Koster en zijn vrouw Denise-Marie.

Podiumprogramma
Om half drie begon het officiële podiumprogramma nadat de voorzitter de feestvierders welkom had geheten en het stokje had overgegeven aan de host van de middag, Sebastiaan van Mill. Sebastiaan is een bekende Barendrechter, onder andere van zijn werk bij Exxact Barendrecht en tegenwoordig bij RTV Rijnmond. Hij kent de politiek in Barendrecht goed en heeft de middag op zijn eigen vriendelijke, maar zeer inhoudelijke en waar nodig kritische manier vorm gegeven.Hij voerde een open podiumgesprek met oprichters Dirk Vermaat, Klaas Orsel en Dick Heijboer. We kregen daarmee een inkijkje in hoe een en ander was ontstaan en de dynamiek tussen de drie heren.

Na een muzikaal intermezzo van Marcel en Denise-Marie kwam burgemeester Govert Veldhuijzen op het podium. Na een korte en soms ludieke beschouwing op zijn tijd als (Interim)burgemeester van een dorp met een partij als EVB was het tijd voor hetgeen waarvoor hij werkelijk was gekomen: Piet van der Linden, onze penningmeester in het zonnetje zetten door hem de waarderingsspeld uit te reiken van de gemeente Barendrecht voor de bijdrage die Piet als geboren en getogen Barendrechter aan de gemeenschap heeft geleverd. Van bestuurslid en vrijwilliger van onze club, tot langjarig lid en vrijwilliger bij de BVV Barendrecht, vrijwilliger bij de Voedselbank en bestuurslid bij de Stichting Vrienden van kinderboerderij De Kooi. Kortom, iemand om trots op te zijn binnen onze club!

Ook kwam journalist Arco van der Lee van de Schakel op het podium. Hij werd als getuige van de afgelopen jaren door Sebastiaan van Mill bevraagd over hoe hij terugkijkt op 10 jaar EVB. Arco beantwoordde de vragen op de onpartijdige manier zoals we dat van hem gewend zijn. Hij vertelde dat hij het niet eens was met het veelgehoorde EVB-commentaar dat de voorgaande gemeenteraden alleen maar gezelligheidsclubs waren geweest en niets hadden gepresteerd. Hij wees de zaal op de vruchtbare samenwerking die er raadsbreed was geweest om de CO2 opslag onder Barendrecht tegen te houden. Ons collectief geheugen werd opgefrist.

Na muziek van Marcel en Denise-Marie was het de beurt aan Geerten Waling. Geerten is historicus, schrijver en columnist bij Elsevier Weekblad. Hij vertelde over hoe uniek de groei van EVB is in de Nederlandse lokale politiek en wat daar de uitdagingen volgens hem bij zijn. Dat EVB hard moet blijven werken zoals we dat tot op heden doen: met de inwoners in gesprek blijven via onder meer de wijkbezoeken. De aandacht niet laten verslappen. Niet denken dat het zo zal blijven als we niet hard werken.

Hij sprak zijn bewondering uit voor de hoge opkomst op een warme dag als zaterdag en dat dat veel zegt over de betrokkenheid van de leden bij de club. Na zijn lezing betrok hij de mensen in de zaal met vragen als ‘wat gaat goed’ en ‘wat moet beter’. Na wederom een muzikaal intermezzo was het daarna tijd voor waar het in de media al een paar weken over gaat: de officiële lancering van het boek van schrijver Jan Dijkgraaf ‘Erop en erover’. Over 10 jaar Echt voor Barendrecht. Hij reikte de eerste exemplaren uit aan de drie oprichters en aan Lennart van der Linden die na de uitreiking een beschouwing gaf op onze club zoals Lennart dat als geen ander kan.

Feest
Hiermee was het officiële gedeelte beëindigd en werd de zaal en het plein bij het Trefpunt omgetoverd tot feestruimte terwijl zich voor de tafel met boeken een rij mensen aandiende om het boek van Jan te kopen. De Big Band van Harmonievereniging Barendrecht speelde op het podium terwijl de gasten konden genieten van een heerlijk buffet van Italiaans Restaurant Papi van het Doormanplein en verfrissende drankjes geschonken door de mensen van Harmonievereniging Barendrecht.
De avond werd afgesloten met een quiz over EVB, gemaakt en gepresenteerd door Roel Vermaat.

Zaterdag 10 juni 2023 komt in de EVB boeken als een mooi en op alle fronten warm verjaardagsfeest. We kregen van twee lieve leden zelfs een verjaardagscadeau. Een fles met lekkers en daaraan een mooie kaart met de tekst die aan ons allen gericht is:

“EVB 10 jaar!

Met elkaar
Voor elkaar
Naast elkaar
Om elkaar
Ga zo door!

Aart en Annie

Mooier en dankbaarder kunnen we dit verslag niet beëindigen, op naar de volgende 10 jaar Echt voor Barendrecht!

Foto’s met dank aan Cees Bakker

 

Share this: