De schapensoap

Hoera! Het saneren van ’s dorps favoriete witte wollen weidebewoners is van tafel. De schapensoap van wethouder Schaap (oh ironie…) lijkt daarmee ten einde. Wel een verfrissend onderwerp, na drie weken moddergooien en schimmige integriteitsspelletjes. Tekenend ook. Dat een 7-koppig college van burgemeester en wethouders na ruim twee jaar besturen uitglijdt over zo’n simpel te vermijden bananenschil.
Wat was er aan de hand? Op de groene geluidswal langs de A15 graast sinds 2014 een kudde schapen. Duurzamer kun je gras niet bijhouden. Met bovendien een fijne dorpse uitstraling. Niets meer aan doen, zou je denken…
Maar Barendrecht is altijd op zoek naar geld. Nieuw afvalbeleid (miljoenen), de uitbreiding van het college van 4 naar 6 wethouders (€ 300.000 per jaar) en het inhuren van een batterij klimaatconsultants (€ 1 miljoen per jaar). Het mag wat kosten. Ambtenaren becijferden dat mechanisch maaien daarentegen € 13.000 zou besparen. De schapen leken een eenvoudige bezuinigingsprooi. Geen verzet zoals vorig jaar, toen Barendrechtse ouderen massaal en succesvol in verzet kwamen voor behoud van hun openbaar vervoer.
Maar besparen bleek niet eens de hoofdreden. Vooral de nachtelijke escapades van de grazende wolbeesten gaven de doorslag, aldus de wethouder. De beesten zouden nogal eens door de hekken breken. Dat gaf kopzorgen. Het bleek niet waar. De schapen zijn de braafheid zelve. Schapenherder boos. En vele inwoners roerden zich intussen. Digitaal. In de krant. Een petitie werd gestart. EVB diende een voorstel in voor behoud van de schapen.
Om het vege lijf te redden, koos het college op de valreep eieren voor haar geld. Een door de wol geverfde communicatieadviseur mocht aan damage control doen. Misverstand! Het college stemt daarom in met de wens van wethouder Schaap om het laten begrazen van het talud van de geluidswal A15 door schapen voor nu te handhaven. En meer van dat soort geblaat.
Heeft het college hiermee de schaapjes op het droge? Nee. De besparing van €13.000 wordt nu gezocht in (minder) groenonderhoud. Slechte keuze. Daar zou juist meer geld naartoe moeten. Dat zullen we daarom dinsdag alsnog voorstellen.

Share this: