Cultuurbarbarij in Barendrecht

In de raadsvergadering van 30 juni jl. over de toekomst van ’t Trefpunt en de Baerne stonden het college van B&W en de coalitiepartijen, lijnrecht tegenover de gebruikers van beide gebouwen, omwonenden en oppositiepartij Echt voor Barendrecht. Het college van B&W stelde voor om naast nieuwbouw en renovatie herhuisvesting in het Edudelta gebouw te onderzoeken. Coalitiepartij SGP/CU – gesteund door VVD, CDA en de PvdA – stelden voor om ’t Trefpunt en De Baerne te slopen voor woningbouw en cultuur naar de rand van het dorp te verplaatsen. Dit tot ontsteltenis van wijkbewoners, de erfgoedcommissie en alle cultuurpartners. Echt voor Barendrecht (EVB) spreekt van cultuurbarbarij en een bestuursstijl waarbij de gemeente met de rug naar de samenleving staat.

Raadslid Dirk Vermaat (EVB): “In tegenspraak met de uitgangspunten van de cultuurnota, de wensen van de gebruikers van ’t Trefpunt en De Baerne, de wensen van de wijkbewoners en het advies van de Erfgoedcommissie, stellen de zes coalitiepartijen voor om beide panden te slopen en de instellingen onder te brengen op de Dierensteinweg. De plaats van onze culturele instellingen wordt kennelijk bepaald aan de hand van vastgoed dat we over hebben als gevolg van een omstreden onroerend goed dealtje met Edudelta.” Vermaat betoogde namens EVB dat Barendrechtse culturele instellingen niet thuishoren op een bedrijventerrein, maar in het hart van onze samenleving.

De wijze waarop zowel het college als de coalitie omgaan met de gebruikers, waaronder de Harmonie, CultuurLokaal en Kunst Creatief Barendrecht en sociale organisaties zoals stichting Velerlei, tekent volgens Echt voor Barendrecht de huidige bestuursstijl. Het college zegde eenzijdig een intentieovereenkomst met de culturele partners uit De Baerne en ’t Trefpunt op. De zes coalitiepartijen besloten zonder overleg met en draagvlak bij gebruikers en wijkbewoners en tegen het advies van de Erfgoedcommissie in, dat de beide panden tegen de vlakte moeten. Vermaat (EVB) hierover: “Deze coalitie staat met de rug naar onze samenleving. Als volksvertegenwoordiger dien je je inwoners en maatschappelijke partners serieus te nemen en naar hen te luisteren!”

Share this: