Column: College voert WC-Eendcampagne

In de Barendrechtse verkiezingscampagne mengde zich deze week een nieuwe speler. Opvallend genoeg een partij die niet meedoet aan de verkiezingen. Namelijk het Barendrechtse college van burgemeester en wethouders. Hun campagne wordt volledig gefinancierd door de belastingbetaler.

Kosten nog moeite hebben ze gespaard: een fraai visueel pamflet, een hoogwaardig campagnefilmpje. En een begeleidend ronkend persbericht. Uiteraard krijgt ieder der zes wethouders zijn portie succesnummers te vieren. Zelfs zaken die niet zijn gerealiseerd (hallo Trefpunt!) worden als ‘toekomstig succes’ alvast toegeschreven aan de uitmuntende inzet de afgelopen periode. Wij van WC-eend adviseren WC-eend.

De kiezer prikt hier gelukkig doorheen. Die zag zich de afgelopen periode geconfronteerd met onlogisch afvalbeleid, torenhoge belastingverhogingen en een gebrek aan betaalbare woningbouwplannen. Geen woord daarover natuurlijk in dit campagnepamflet. Zou deze modus operandi nou de kloof tussen burger en overheid dichten?

De timing van deze zelfgenoegzaamheidscampagne is een klap in het gezicht van de gemeenteraad. De gemeenteraad is het hoogste orgaan in de gemeente. Het college van B&W is door hen aangesteld en aan hen verantwoording verschuldigd voor het gevoerde beleid. En in een debat velt de gemeenteraad dan haar oordeel. Dat kan nu niet. Het college lanceert haar offensiefje namelijk midden in het verkiezingsreces. De raad vergadert dan niet. Kandidaat-volksvertegenwoordigers zijn druk met de campagne.

Ook de financiering van deze campagne is dubieus. Campagnevoeren kost inzet en als je het goed wil doen, ook best wat geld. Bij EVB draaien wij iedere euro om. Ons geld is namelijk opgebracht door onze leden. Zo’n 250 betrokken Barendrechters die een duit in het zakje doen. Zij verwachten terecht dat we dat geld zorgvuldig besteden. Niet iedere partij heeft de luxe van zo’n geweldige achterban. Veel politieke partijen kampen met gebrek aan enthousiasme en teruglopende ledenaantallen. En dat vertaalt zich in een gebrek aan middelen. Zo’n zelfgenoegzaam campagneoffensief vanuit het college van B&W is dan misschien welkom. Maar het geeft echt geen enkele pas!

Lennart van der Linden, lijsttrekker EVB

Share this: