Coalitie: lastenverhoging en onderzoek beperking OV voor ouderen

Barendrecht 2021: OZB met 8%, Afvalstoffenheffing met 19% omhoog

In de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 10 november werd gesproken over de gemeentebegroting voor 2021. Conform het voorstel van het college van B&W gingen alle coalitiepartijen akkoord met een aantal flinke lastenverhogingen voor inwoners. Zo betalen inwoners vanaf volgend jaar 8% meer OZB en bijna 20% meer afvalstoffenheffing. Daarnaast komt er op verzoek van het CDA, SGP/CU, GroenLinks, en de PvdA een onderzoek naar de beperking voor het OV voor ouderen. EVB stemde zowel tegen de gemeentebegroting als tegen dit onderzoek.

Fractievoorzitter Lennart van der Linden: “Het is ongelofelijk dat alle coalitiepartijen van VVD tot aan GroenLinks eensgezind voor zo’n zware lastenverhoging voor inwoners stemmen. Voor onze tegenbegroting en een voorstel waarin wij de lastenverhoging zouden beperken was zelfs bij partijen als de VVD en de SGP/CU geen enkele steun.”

Tijdens de begrotingsbehandeling van vorig jaar stelde het college van B&W nog voor om het gratis OV voor ouderen af te schaffen. Na veel verzet van ouderen ging deze bezuiniging toen van de baan. Op voorspraak van CDA, SGP/CU, GroenLinks en PvdA en met steun van VVD en D66 komt er nu alsnog een onderzoek om het gratis OV voor ouderen te beperken. EVB vindt dat onbestaanbaar. Van der Linden: “Door de digitale besluitvorming is het voor veel ouderen lastig om in te spreken. Het is daarom extra treurig dat, ook gezien de forse lastenverhoging, nu onderzocht gaat worden of het gratis OV voor ouderen kan worden beperkt.” EVB hekelde verder de 1 miljoen per jaar die het college voor klimaatconsultants uittrekt.

Share this: