Coalitie geeft zichzelf wederom extra baantjes

In de raadsvergadering van dinsdag 20 november werd hoofdstuk twee van de uitbreiding betaalde baantjes voor de coalitiepartijen behandeld. Waar eerder al het aantal wethouders werd uitgebreid van 4 naar 6, heeft de coalitie van CDA, VVD, SGP/CU, PvdA, GroenLinks en D66 nu ook besloten om vier extra burgerraadsleden mogelijk te maken. Dat kost de gemeente Barendrecht mogelijk 50.000 euro. De uitbreiding van het aantal wethouders was al eerder becijferd op ca. 300.000 euro per jaar.

Echt voor Barendrecht (EVB) heeft als enige tegen gestemd. Het standpunt van EVB is dat fracties zelf hun interne ondersteuning organiseren. Dat doen wij ook. EVB zal zelf dan ook geen betaald burgerraadslid voordragen. De coalitiepartijen verdedigen de uitbreiding door te wijzen op opleidingsmogelijkheden voor politiek talent, het inwerken van fractieopvolgers en werkdruk. Begrijpelijke argumenten, maar EVB vindt niet dat de samenleving moet opdraaien, terwijl die samenleving hen juist bij de verkiezingen zetels heeft afgenomen. Als je een kleine partij bent, moet je andere prioriteiten stellen. Het opleiden van nieuw talent is prima, maar dat kunnen partijen ook zelf. EVB leidt constant mensen op, werkt mensen in, zonder extra gemeenschapsgeld.

Raadslid Dick Heijboer: “Een aantal partijen verweet EVB ‘populisme’, omdat wij spraken over ‘weer geld voor extra baantjes’. Wij verweten met name VVD, SGP/CU en CDA politiek opportunisme: de afgelopen jaren waren zij altijd tegen deze uitbreiding, maar omdat ze er nu zelf van profiteren door hun zetelverlies, zijn ze opeens voor. De tucht van de stembus wordt zo omzeild. Het eigenbelang gaat voor. En de inwoners mogen de rekening betalen. Wat EVB betreft verspilling van gemeenschapsgeld.”