Blog: Bodegraven first

30-10-2018, barendrecht, college met de amerikaanse mbassadeur foto rob kamminga

Is de halve waarheid vertellen net zo erg als liegen? Of is dit een vorm van politiek bedrijven? Deze vraag dringt zich op na het debat over het bezoek van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra aan Barendrecht.

Het bezoek afgelopen dinsdag van deze Amerikaanse ambassadeur was twee weken geleden onderwerp van een verhit debat in de gemeenteraad. Volgens SGP-wethouder Proos werd met dit bezoek gehoor gegeven aan een verzoek van “een Trans-Atlantische organisatie” om de banden tussen de VS en Barendrechtse bedrijven te verbeteren. Een groot economisch belang dus waar Barendrecht alleen maar beter van zou worden, zeker omdat de export van groente en fruit naar de VS wel een extra impuls kan gebruiken.

De zes coalitiepartijen vonden in dit licht de eerder gedane uitspraken van Hoekstra over homoseksualiteit als ziekte of dat in Nederland politici in brand werden gestoken van ondergeschikt belang. Zijn uitspraken zouden volgens hen los staan van zijn rol als ambassadeur van een bevriende natie en met dit bezoek zouden veel Barendrechtse bedrijven gediend zijn.

Nu blijkt de vork echter anders in de steel te zitten. De eerdergenoemde “Trans-Atlantische organisatie” blijkt de TCC. Een oerconservatieve orthodox-christelijke club gelieerd aan de SGP uit de Bodegraafse achtertuin van SGP-wethouder Proos, met als statutaire doelstelling onder meer “het terugdringen van de seculiere waarden in onze maatschappij”. Seculiere waarden, zoals de gelijkheid van man en vrouw en de gelijkheid van hetero’s en homo’s? De TCC laat zich graag en van harte inspireren door oerconservatieve geestverwanten, zoals Pete Hoekstra. Om hem te eren heeft deze Transatlantic Christian Council (TCC) een heuse themadag rond de man georganiseerd, met een bezoek aan Barendrecht als intermezzo.

Dat een Bodegraafse SGP-wethouder in Barendrecht onder de dekmantel van een groot economisch belang zijn Bodegraafse SGP-club een dienst bewijst is op zijn minst opmerkelijk. Barendrecht als decor van een fanboydag van orthodox-christelijk rechts. De werkelijke zonde ligt in het feit dat hij de gemeenteraad in een debat slechts half heeft ingelicht over de ware achtergrond van dit bezoek. Dat is stiekem en dat past een wethouder niet. Progressieve partijen als PvdA, GroenLinks en D66 werken hier aan mee. Op de bijbehorende fotosessie stralen hun bestuurders van oor tot oor. Een creatieve inwoner maakt hier een persiflage van (zie hieronder). Van die halve waarheid zie ik dan weer wel de humor in!

Dirk Vermaat,  Raadslid EVB

Share this: