Woef woef. Een gelukkig Nieuwjaar.

image001“En nog de beste wensen hè”, bitste de vrouw met de blauwe winterjas me sarcastisch toe. Schoorvoetend lijnde ze haar terriër aan.
Het jaar 2016 is drie dagen oud. Traditioneel de tijd van goede voornemens: vrede op aarde, afvallen en ander positiefs. Ik had me, mede door een inspirerende avond op de dag van de dialoog twee maanden terug, voorgenomen om meer het gesprek aan te gaan met inwoners. Op straat, op bijeenkomsten van de gemeente, in de supermarkt. Even de dialoog opzoeken. Op het Havenhoofd voegde ik de daad bij het woord, maar mijn openingszin was natuurlijk niet bijzonder constructief. De dialoog die volgde ook niet.

We liepen van de parkeergarage naar de ingang van ons appartement. Mijn vriendin stopte halverwege. Tien meter voor ons liep een dame met haar ongeveer tien jaar oude dochter en loslopende hond. Ze maakte aanstalten om hem aan te lijnen. “Mevrouw, het is hier niet toegestaan om uw hond los te laten lopen”, zei ik. “Ja dat weet ik, maar anders kan-ie niet poepen.”
Daar had ze potverdikkie een goed punt. Die onthoud ik voor de volgende debattraining. “Maar mevrouw, er is hier vlakbij een prachtig losloopgebied”, probeerde ik tevergeefs. “Daar ga ik niet heen”, reageerde ze resoluut. Jammer. In Barendrecht en zeker in Carnisselande zijn de uitlaatplekken voor viervoeters talrijk en fraai ingericht. Dat is bij de inrichtingsplannen van een VINEX wijk ook gemakkelijk in te passen: Carnisselande is bewust groen en ruim opgezet. Prima voorziening, die uitlaatplekken. Goed voor zowel hondenbezitter als hondenmijder. Mijn vriendin behoort tot die laatste categorie. Ze is vroeger twee keer gebeten en is sindsdien wat huiverig. We werken er aan.

“Meneer, ik laat hem hier al zes jaar zo uit”, ging de vrouw verder. Ook dit overtuigde me niet. Toen ik dat liet weten volgde nog een “Ik ben hem nu toch aan het aanlijnen?”
Hoe vaak zou een soortgelijke discussie in Nederland dagelijks plaatsvinden? En zou het in de week na Nieuwjaar minder zijn, omdat de goede voornemens er nog zijn?
Ik heb de dame uiteraard ook een gelukkig 2016 toegewenst. En veel wijsheid.

EVB dé lokale en betrouwbare politieke partij van Barendrecht

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.