Windfetisjisme

image1“Elke euro aan innovatie levert een veelvoud op aan economische groei”. Dat beweert een rapport uit 2012 van onderzoeksinstituut TNO. De conclusie gaat niet op voor de rigoureuze plannen om Nederland komende jaren vol te planten met windfabrieken. Een inmiddels alweer achterhaalde vorm van energieopwekking.

De ‘innovatie’ in turbines (van groot naar nog groter) zorgt slechts dat ze minder verliesgevend worden. Ja, fossiele brandstoffen zijn eindig. Ja, daarom moeten we op termijn over op andere vormen van energie. Maar windenergie is luchtfietserij.

Lokaal – zeker in Barendrecht – is veel weerstand tegen de kolossen van 150 meter hoog en meer.
Vanachter provinciale tekentafels worden regelmatig landschappelijke tekenplaatjes uitgestort over inwoners. Dat schiet hen begrijpelijk compleet in het verkeerde keelgat. Zij organiseren zich tegen de plannen. Zo heeft Barendrecht de stichting ‘Wind van Voren’. Zij voert spijkerharde argumenten aan tégen windenergie.

Naast allerhande schadelijke effecten voor de omgeving, springt vooral de waanzin van de torenhoge kosten in het oog. Bedrijven, beleggers en hun adviseurs kunnen prima verdienen aan windenergie.
De belastingbetaler kost het echter zó veel geld, dat de term ‘nationaal economisch delict’ niet misstaat. De kosten voor het totale Nederlandse energiebeleid alleen voor wind op zee en op land zijn bijna 100 miljard (!). De Groene Rekenkamer (kritische ingenieurs, wetenschappers en journalisten) becijfert dat ieder huishouden met de huidige plannen vanaf 2020 jaarlijks ruim duizend euro extra kwijt is door windturbines.

Windenergie is ‘’aanbod-gestuurd’’. Als er geen wind staat, wordt er geen energie geleverd. Het is (nog) niet mogelijk opgewekte windenergie in grote hoeveelheden op te slaan. De voorzitter van stichting Wind van Voren, schrijft hierover momenteel een boekje. Op humoristische wijze vergelijkt hij daarin windenergie met waterverbruik:

“Stel je voor dat de regering ons dwingt fors te besparen op leidingwater. Iedereen moet een enorme trechter op zijn dak zetten om regenwater op te vangen. Maar: je kunt dat water niet zomaar opslaan! Er komen dus geen kranen in huis. Al dat regenwater stroomt direct vaatwasser, wasmachine, toilet en douche in. Als het giet: hups, allemaal tegelijk douchen, wassen en als een gek naar het toilet! Klaart de lucht op, dan maar afwachten en naar de hemel turen. Regent het ‘s nachts of is iedereen overdag naar werk of school, dan loopt het water ongebruikt zó het riool in. Geen waterleidingnetwerk kan worden afgebroken, geen waterpomp of zuiveringsinstallatie kan weg. Bezuiniging? Nee, bizar slechte investering.”

Dit is exact wat er nu gebeurt met windenergie. Voor één procent besparing op ons totale energieverbruik, worden miljarden uitgegeven. Op kosten van de belastingbetaler. Dat geld kan de overheid beter in écht innovatieve oplossingen steken.

Laten we hopen dat deze rijdende trein tijdig tot stilstand wordt gebracht. En niet als het leed al is geschied. Zoals bij de Fyra…

 

EVB dé lokale en betrouwbare politieke partij van Barendrecht

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.