We mogen weer naar de stembus!

stemadvies
“Weersta de lokroep van een rancune referendum”. Zo luidt de titel van een opiniërend artikel in de Volkskrant, 4 januari jongstleden.

Afkomstig van het in 2009 opgestapte VVD-kamerlid Arend Jan Boekestijn. De liberaal betoogt dat het referendum tot stand komt op basis van halve waarheden en oneigenlijke argumenten. Nederlanders die hun handtekening gezet hebben bij GeenPeil, worden weggezet als een stel onbenullen. Het dedain waarmee deze ruim 400.000 Nederlanders het label ‘dombo’ krijgen opgeplakt, is stuitend. De hautaine opstelling is kenmerkend voor een Nederland, waarin “de politiek steeds verder van de burger af staat.” Hoe kun je van mensen verwachten dat ze je serieus nemen, als je hen massaal zo wegzet? In het huidige informatietijdperk zijn steeds meer mensen prima in staat om een gefundeerde mening te vormen.

Op woensdag 6 april 2016 wordt in Barendrecht, net als in heel Nederland, een referendum gehouden. Iedere stemgerechtigde Nederlander mag op die dag naar de stembus. Het betreft hier een zogenaamd raadgevend referendum. De uitslag ervan is pas geldig, wanneer er een landelijk opkomstpercentage is van ten minste 30%. Het referendum biedt kiesgerechtigden de mogelijkheid om hun mening over het associatieverdrag van de Europese Unie met de Oekraïne uit te spreken. De voornaamste doelstelling van dit associatieverdrag is het verdiepen van de onderlinge politieke en economische banden.

Voorstanders wijzen vooral op de economische voordelen. Volgens hen wordt het eenvoudiger om te handelen. Bijvoorbeeld omdat export- en importtarieven worden afgebouwd. Ook zou het verdrag de rechtsstaat en democratie in het land bevorderen. Tegenstanders geven aan dat Oekraïne een instabiel land is. Zij wijzen op de economische en politieke problemen die Oekraïne heeft. Ook zou het verdrag leiden tot een slechtere relatie tussen de EU en Rusland. Het is de rol van de politiek, om ons te overtuigen van de juiste keuze. Mocht het referendum leiden tot een voor ‘Den Haag’ onwenselijke uitslag, dan moet men vooral zelf eens goed in de spiegel kijken.

Of ik voor of tegen ga stemmen, daar ben ik nog niet uit. Maar wat ik wel ga doen is 6 april naar de stembus. Voor die tijd ga ik informatie inwinnen, de voors en tegens eens goed op een rij zetten en vervolgens een afgewogen keuze maken. Het advies van Boekestijn (“Gewoon niet gaan stemmen”) laat ik links liggen. Democratie moeten we omarmen. Niet boycotten.

EVB dé lokale en betrouwbare politieke partij van Barendrecht

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.