Stemadvies

stemHet huidige kabinet heeft de eindstreep gehaald. De laatste keer dat dit het geval was, was paars-II onder leiding van Wim Kok in 2002. Het is dus al weer 4 jaar geleden dat we naar de stembus mochten voor de Tweede Kamer verkiezingen. Een periode waarin er veel is veranderd. Op 15 maart mogen we onze stem uitbrengen, een groot goed.  Veel kiezers zijn nog zwevend, ik merk het ook in mijn directe omgeving.

We worden, zeker de laatste weken, bestookt met reclamespotjes en one-liners. Alles om de kiezers over de streep te trekken. Het lijsttrekkersdebat zondagavond was kostelijk amusement. Een stukje theater, zoals dat hoort in Carré. Ruimte voor een goede, verdiepende, inhoudelijke discussie was er niet. Het format dwingt lijsttrekkers tot oneliners en korte tekstjes. Als je voor de inhoud wil gaan, moet je echt op nader onderzoek uit.

De stemwijzer op internet, helpt voor het krijgen van een richting / eerste indruk. Op www.stemwijzer.nl krijg je een stemadvies op basis van 30 stellingen. Deze zijn te beantwoorden met “Eens”, “Oneens” of “Geen van beide”. Vervolgens kun je aangeven welke onderwerpen je extra belangrijk vindt. De uitkomsten van die stellingen tellen extra mee. Tenslotte is er de keuze om partijen wel of niet op te nemen in het resultatenoverzicht. Waardevol zijn de commentaren onder iedere stelling per partij, dat geeft al wat meer inzicht over de drijfveren en achtergronden.

Diepgang op hoofdthema’s haal je echter ook niet uit de stemwijzer. Diepgang vraagt meer tijd. Ik heb voor mezelf de belangrijkste thema’s van deze verkiezingen op een rij gezet: democratische vernieuwing, immigratie en Europa. Op die onderwerpen valt er écht wat te kiezen. Standpunten van politieke partijen liggen op deze onderwerpen ver uit elkaar en er zijn een aantal nieuwe partijen, die ieder op hun eigen wijze de gevestigde politiek uitdagen. Ik ben er inmiddels wel uit wat het gaat worden 15 maart.

Mijn stemadvies is: trek er wat tijd voor uit om u te verdiepen en ga vooral stemmen op 15 maart! Want voor u het weet, krijgt u pas over vier jaar weer die kans…!

EVB: dé lokale en betrouwbare politieke partij van Barendrecht

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.