Stem wijzer met de stemwijzer

 

Weet jij al op wie je gaat stemmen? Volgens de laatste peilingen is 15% van de kiezers nog zwevend en overweegt 25% nog te switchen voor 15 maart. Voor degenen die willen kiezen op inhoud, is het doornemen van alle partijprogramma’s veel werk.
De stemwijzer is dan een prima hulpmiddel om een eerste indruk te krijgen. Op www.stemwijzer.nl krijg je een stemadvies op basis van 30 stellingen. Deze zijn te beantwoorden met “Eens”, “Oneens” of “Geen van beide”. Vervolgens kun je aangeven welke onderwerpen je extra belangrijk vindt. De uitkomsten van die stellingen tellen extra mee. Tenslotte is er de keuze om partijen wel of niet op te nemen in het resultatenoverzicht.

Ik ben aan de slag gegaan. Van de 30 stellingen kon ik er op 17 simpel en snel een standpunt bepalen.  Bij de overige 13 stellingen twijfelde ik. Bijvoorbeeld: De hypotheekrenteaftrek verder beperken. Van mij mag dat best, als het maar wel onderdeel is van een totale herziening (versimpeling) van ons belastingsysteem. Of de stelling ‘luchthaven Schiphol moet kunnen uitbreiden’. Ligt er natuurlijk aan hoe… Een laatste voorbeeld: “de regering moet niet het bezit, maar het aantal gereden kilometers belasten”. Volgens mij is dat nu al zo. We betalen toch voor zowel bezit als gebruik (accijns op brandstof)? Kortom: onduidelijkheden.

Daarom heb ik ná het invullen een nadere analyse gedaan. Van de 13 stellingen waar ik nuance miste, heb ik de gedetailleerde standpunten van mijn initiële ‘top 5’ er nog eens naast gelegd. Hoewel de stemwijzer die standpunten per partij overzichtelijk verschaft, kost dat wat handwerk. Toch loont dat de moeite. Voor mij blijven uiteindelijk twee partijen over: met een match van 94% respectievelijk 81%.

Overigens las ik wel een terechte kanttekening: enkele relevante onderwerpen ontbreken in de stemwijzer. Met name op de thema’s immigratie en Europa. Het overdragen van steeds meer bevoegdheden naar Europa is zeer actueel, bijvoorbeeld t.a.v. onze pensioengelden. Maar ook hoe we in de toekomst om willen gaan met de euro. Op immigratie beperkt de kieswijzer zich tot één op de islam gefocuste vraag. Ook het ‘omgekeerd donorschap’ is wat mij betreft interessanter dan wat extra wegen of de uitbreiding van Schiphol.

Desondanks is de stemwijzer een aardige start op weg naar een weloverwogen keuze op 15 maart. Test het daarom zelf! Thuis achter de computer, of bijvoorbeeld in onze inspirerende nieuwe bibliotheek!

EVB dé lokale en betrouwbare politieke partij van Barendrecht

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.