Regeren is vooruitzien, ook bij vluchtelingenproblematiek

cropped-cropped-Barendrecht-in-de-verte.jpg

Witte rook!

Brussel stemde afgelopen week vóór de acute verdeling van 120.000 bootvluchtelingen over lidstaten. Afgelopen week kwamen daarnaast 4.200 vluchtelingen naar Nederland, zo meldde staatssecretaris Dijkhoff.
Onze nationale en Europese bestuurders laten zich leiden door de waan van de dag, maar vermijden echte besluiten. Daardoor hebben we als gemeente regelmatig geen flauw idee, waar we aan toe zijn.

Als politiek bestuurder wil je besluiten, met uitgestippelde resultaten op korte en lange termijn. Regeren is immers vooruitzien. Dat gaat tijdens deze vluchtelingencrisis niet op. Wanneer Dijkhoff over de toestroom spreekt, doet hij vooral denken aan een waarzegger met kristallen bol in een tentje op de kermis. Dijkhoff: “De instroom is lastig te voorspellen, want het is van veel verschillende factoren afhankelijk. Tot nu toe hebben we ieder jaar gezien dat de stroom rond eind september zijn piek bereikt.” Ofwel: Het overkomt ons en we weten het ook niet precies, laat staan dat we het kunnen beïnvloeden. Daar zijn we mooi klaar mee.

De gevolgen van toenemende instroom laten zich raden: Behoefte aan woonruimte, werk, integratie en geld.

Vluchtelingen worden gehuisvest. Thans met grootschalige opvang, in asielzoekerscentra. Op termijn zijn meer verblijfsvergunningen te verwachten, meer statushouders. Daarvoor rekent het kabinet op de gemeenten, zoals Barendrecht. De gemeente is met haar lokale partners verantwoordelijk voor opname, huisvesting en integratie van statushouders in de samenleving. Toenemende instroom leidt tot meer druk op goedkope sociale huurwoningen. In Barendrecht ging in 2013 en 2014 ruim 10% van de vrijgekomen sociale woningen naar statushouders. Dat was te overzien. In de eerste helft van 2015 liep dat op naar 25%. Dat was vóór de zomervakantie. Structurele landelijke informatie en keuzes voor de komende jaren ontbreken. Dat maakt het lastig om lokaal weldoordacht beleid maken. Toch gaan we dat de komende tijd doen, met het belang van Barendrecht voorop.

Dan de factor geld. Woninginrichting, opvang- en integratiehulp, uitkeringen, dat zijn uitgaven. Dat geld moet ergens vandaan komen en daarvoor zijn keuzes nodig. Waarop bezuinigen we en/of verhogen we de lasten? Weinig populaire maatregelen, dus in de landelijke discussie nauwelijks terug te zien. Prinsjesdag was vooral een uitdeel feestje. Een alternatief voor bezuinigen en lastenverhoging is natuurlijk de heilige graal aller problemen: economische groei. Daarop gokken is iets voor waarzeggers op de kermis.
Wat we nodig hebben, zijn landelijke bestuurders die duidelijke keuzes maken. Dat doen we hier in Barendrecht namelijk ook.

EVB dé lokale en betrouwbare politieke partij van Barendrecht

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.