Referendum

stemadviesLaat u horen op 6 april!
Aanstaande 6 april houdt Nederland een referendum. Een unieke kans om onze democratische stem te laten horen. Hoewel de uitslag niet bindend is voor het kabinet, is het een belangrijk signaal. De uitslag is geldig, wanneer er een opkomstpercentage is van ten minste 30%. Het is pas de tweede keer sinds 1815 dat we voor een nationaal referendum naar de stembus mogen. De eerste keer was ruim tien jaar terug. Op 1 juni 2005 wees Nederland de invoering van een Europese Grondwet af. De opkomst was destijds ruim 63%.

Het onderwerp, het associatieverdrag tussen de EU en de Oekraïne, oogt op het eerste gezicht wat complex. Maar er is veel informatie beschikbaar om een weloverwogen stem uit te brengen. In kranten en tijdschriften, op TV en op internet is veel over het onderwerp te vinden. In debatten en discussies brengen media, opiniemakers en politici het verdrag (maar liefst 323 pagina’s) terug tot de essentie.

Voorstanders (waaronder ons kabinet) wijzen vooral op economische voordelen. Volgens hen wordt het eenvoudiger om te handelen. Bijvoorbeeld omdat export- en importtarieven worden afgebouwd. Ook zou het verdrag de rechtsstaat en democratie in de Oekraïne bevorderen. Tegenstanders betogen terughoudendheid. Ze wijzen op corruptie, instabiliteit, de burgeroorlog die gaande is en de bakken met subsidiegelden die straks van de EU naar Oekraïne vloeien.

In Barendrecht roepen we in ons collegeprogramma (“Een sterk Barendrecht, doe mee!”) inwoners op om mee te praten en denken, om met plannen en ideeën te komen. Dicht bij de samenleving staan en daarbij continue het gesprek en debat met elkaar voeren, dat is de manier om mensen te betrekken en politieke besluitvorming dicht bij inwoners te brengen. Democratie is immers van ons allemaal. Ik ga er van uit dat we de ‘kiesdrempel’ van 30% in Barendrecht ruimschoots zullen overtreffen en hoop op een zo hoog mogelijke opkomst. Veel medebewoners zullen deze kans om hun stem te laten horen, hopelijk niet laten liggen! In tegenstelling tot enkele gemeenten elders in het land, zijn in Barendrecht alle stemlokalen gewoon open.

Mijn stemadvies?

Laat u horen op 6 april en kom naar die stembus!

EVB dé lokale en betrouwbare politieke partij van Barendrecht

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.