Rare jongens, die Japanners

Skyline Tokio mit Fuji-san“Can I see map?”, vroeg de Japanse. In mijn hand had ik een kaart van de wijk Ginza in Tokyo. We konden een restaurantje niet vinden en vroegen haar om hulp. Ze legde twee vingers op de plattegrond en probeerde erop ‘in te zoomen’, zoals je dat tegenwoordig doet op een tablet of iPhone. Ik keek mijn vriendin aan: “Rare jongens, die Japanners”.
Het land van de rijzende zon is een bijzondere ervaring. Naast gezond en lekker eten, talloze tempels en indrukwekkende bamboebossen, zijn de Japanners zelf ook een boeiende attractie. De krioelende mensenmassa’s op metrostations in Tokyo, ingetogenheid, volledig gericht op de smartphone en gedreven behulpzaam, wanneer je ze iets vraagt. Een positieve cultuurshock. En een eye opener.

Wij kunnen best wat leren van Japanners. Neem bijvoorbeeld zwerfafval. Het verraste me iedere stad weer, hoe ontzettend schoon en opgeruimd de buitenruimte is. Geen zwerfafval. Geen rotzooi. Dat is helemaal bijzonder, wanneer je je realiseert dat vrijwel nergens openbare afvalbakken staan. We liepen soms letterlijk een uur rond met lege drinkflesjes. Het viel op dat veel Japanners (jong én oud) dichtgeknoopte plastic tasjes bij zich hebben. Gevuld met lege blikjes, flesjes en ander afval. De instelling is hier: als je afval produceert, neem je dat ook weer mee terug en gooi je dat thuis (gescheiden) weg. Prima instelling!

Ik moest denken aan Nederland. Sinds een aantal jaar wordt menig fietspad ontsierd door blikvangers. De voordelen en argumenten om deze aan populariteit winnende vuilkorven neer te plempen: “Zwerfvuil is een steeds groter wordend probleem. Een effectieve aanpak is mogelijk door inzet van het bekende ‘schepnet op poten’, de Blikvanger. De Blikvanger daagt en nodigt het publiek uit om blikjes en dergelijke, gericht weg te gooien. Het heeft ook een opvoedend aspect: de inhoud maakt duidelijk hoeveel vuil er zonder de Blikvanger in het milieu terecht zou zijn gekomen. Natuur- en milieubehoud worden zo zichtbaar voor het publiek.

IMG_3337Ik zie dat toch wat anders. Een aantal medeburgers is te belabberd om de eigen zooi op te ruimen. Bij gebrek aan beschaving flikkert men dat gemakshalve in de openbare ruimte. Dat gedrag gaan we vervolgens faciliteren met zwevende afvalemmers. Buiten het feit dat ze foeilelijk zijn, kosten ze de samenleving geld. We moeten ze aanschaffen en regelmatig legen. Als we met elkaar wat meer respect en verantwoordelijkheid zouden tonen voor onze openbare ruimte, is er echter helemaal geen probleem. Wie zijn hier nou eigenlijk rare jongens?

EVB: dé lokale en betrouwbare politieke partij van Barendrecht

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.