Lagere lokale lasten in 2017 voor Barendrechtse gemeenschap

In de raadsvergadering van december, heeft de gemeenteraad de tarieven voor lokale belastingen en heffingen in 2017 vastgesteld. En die dalen gemiddeld. De VVD beklaagt zich daar over. Zij vindt dat de afvalstoffenheffing nóg verder had moeten dalen.
Dat is beter van niet, om twee redenen: We moeten geen kapsones hebben en het huishoudboekje van de gemeente moet op orde zijn.

Geen kapsones
Barendrecht heeft een zeer luxe afval inzamelingssysteem. De ondergrondse containers maken het mogelijk om dichtbij, eenvoudig, anoniem en snel al ons huishoudelijk afval te deponeren. Gemak is één van de grote voordelen. Buiten Afval Loont en nog een enkele oranje bak, zijn er weinig prikkels voor inwoners om de hoeveel huishoudelijk afval te beperken. Dat blijkt ook uit de cijfers: Barendrechters produceren gemiddeld 37% meer restafval dan de rest van Nederland en we staan daarmee onderaan in het rechter rijtje…

Rijksbeleid straft de gemeente daarvoor steeds strenger. Het rijk rekent kosten door aan de gemeente op basis van het scheidingspercentage. Hoe lager het scheidingspercentage, hoe hoger de rekening. Als we dit tij niet keren, gaat de rekening voor inwoners in de toekomst flink omhoog. Daarom wordt er nu geld vrijgemaakt om hier actie op te ondernemen. Want voor concreet resultaat is meer nodig dan een simpele reclamecampagne.

Het huishoudboekje
Barendrecht heeft een begroting van ca. € 100 miljoen per jaar en is financieel gezond. Maar er zijn wel aandachtspunten, zoals onder andere de omvangrijke schulden, die zijn ontstaan in de periode 2009-2013. Door grootschalige uitgaven is een stuk meer geleend. Het totaal aan geldleningen is in de vorige periode opgelopen van ca. € 60 miljoen (31-12-2009) tot ca. € 110 miljoen (31-12-2013). In dat tempo doorgaan is onverantwoord.

Het is daarom verstandig om scherp te zijn op de uitgaven en om de inkomsten (uit o.a. belastingen en heffingen) enigszins op peil te houden. Net zoals je dat thuis doet.
Desondanks valt de SVHW nota in 2017 lager uit. De afvalstoffenheffing stijgt, maar de rioolheffing daalt harder, met maar liefst 22%. In combinatie met een zeer beperkte OZB-stijging en een teruggave van burenbelasting, valt er in 2017 daarom een lagere rekening op de mat.

De VVD noemt dit een wrang kerstcadeau. Dat is vast afgunst. Want uitgerekend in een coalitie zonder de VVD, gaan voor het eerst sinds vele jaren de lokale lasten naar benêe…

Fijne feestdagen!

EVB dé lokale en betrouwbare politieke partij van Barendrecht

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.