Integreren is vooral mentaliteitskwestie

“Eerst de taal leren, of meteen kip frituren?” kopte de Volkskrant afgelopen maand. In het artikel wordt het integratiebeleid van gemeenten onder de loep genomen. Er blijken grote verschillen in aanpak. De ene gemeente zet vol in op zo snel mogelijk betaald werk. De ander ‘investeert’ eerst in het leren van de taal. Met als idee dat vervolgens werk op hoger niveau kan worden gevonden. De krant bespeurt een kennelijk groot dilemma: direct werken, of eerst leren?

Als voorbeeld wordt een situatie in Gouda aangehaald. Een viertal Syriërs, waaronder een voormalig boekhouder, docent en tolk, hebben daar een jaarcontract bij fastfoodketen KFC gekregen. Zelf hebben ze echter een andere toekomst in gedachten. Namelijk snel Nederlands leren en aan het werk in hun oude vakgebied. Die plannen worden doorkruist, nu zij 28 uur per week kip moeten frituren. “Wanneer moet ik dan studeren?” vraagt één van de mannen zich vertwijfeld af. Van zulke labbekakkerige teksten, zakt de moed je als hardwerkende burger in de schoenen.

Ik combineerde jaren werken en leren. Na de middelbare school ging ik vier dagen werken en vrijdags naar school. De wekelijkse voorbereidingstijd bedroeg minstens 12 uur. En in de accountancy kent men geen 28-urige werkweken… Mijn buitenlandse partner combineert werken en leren al jaren. Ze kwam ruim zes jaar terug in Nederland studeren en ging daarnaast aan het werk in een winkel. Aan het leren van Nederlands, kwam amper een cursus of taalcoach te pas. Wel talent en bovenal een tomeloze inzet: dagelijks kranten en tijdschriften spellen, oefenen met een taal-app en Nederlandse TV kijken. Zo leer je Nederlands. Op de werkvloer oefende ze vervolgens actief. Dat wordt gewaardeerd, door klanten en collega’s. Ze spreekt al jaren vloeiend Nederlands en deed succesvol examen. Momenteel volgt ze naast haar drukke baan een cursus Italiaans.

In Barendrecht is het ‘integratiedilemma’ begin dit jaar op papier beslecht. De gemeenteraad stelde voor het eerst in de geschiedenis lokaal integratiebeleid vast. Maatwerk staat voorop, zo wordt eerst naar iemands (geestelijke) gezondheid en thuissituatie gekeken. Het leren van de taal gaat samen met meedoen: Handen uit de mouwen is één van onze speerpunten. Het liefst betaald werk, maar anders een stage, leerwerk traject, of vrijwilligerswerk.

Voor het behalen van het inburgeringsexamen staat in Nederland een wettelijke termijn van maximaal drie jaar. Maar hoe lang je er uiteindelijk over doet, is naast talent en vooropleiding vooral een mentaliteitskwestie.

EVB: dé lokale en betrouwbare politieke partij van Barendrecht

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.