Help, uw gemeente geeft minder geld uit!

zes-tips-sparen

Kritiek en verontwaardiging omdat de overheid minder geld uitgeeft dan gedacht. In Nederland is dat normaal.

Vers van de pers: Gemeenten blijken massaal de kas te hebben gespekt met de eigen bijdragen die hun inwoners vorig jaar moesten betalen als ze gebruik wilden maken van lokale zorgvoorzieningen. Was getekend de Telegraaf. Weblog Geenstijl gaat er nog eens overheen: Gemeentes vullen zakken met uw eigen bijdrage. Dat zijn teksten mensen!

Op nu.nl staan belangengroepen direct klaar met commentaar. Zo noemt de ANBO het beleid “ongehoord”. Ook FNV is alert: “Het is onbegrijpelijk dat zorggeld niet wordt uitgegeven…”.
Staatssecretaris Van Rijn ziet zijn kans schoon om de aandacht af te leiden van de SVB perikelen.
Een waarschuwend vingertje naar het gemeentehuis: “Wethouders en raadsleden in gemeenten moeten eens goed bij zichzelf te rade gaan en de vraag beantwoorden: zijn we zuinig of zijn we eigenlijk een beetje te zuinig?” Nou staatssecretaris, wees gerust. Gemeenteraden zijn uitstekend in staat om in brede context te evalueren hoe de zorg lokaal is geregeld en daarin (sociale) keuzes te maken. Dat gaat om écht om veel meer dan alleen de poen.

Onvrede wanneer er geld over blijft. Een euro kun je ook bij de overheid maar één keer uitgeven. En als je die in een jaar niét uitgeeft, staat er wat meer op de spaarrekening. Dat geld is natuurlijk niet opeens verdwenen. Het is aan de lokale politiek om de juiste keuzes te maken over toekomstige besteding. En er zijn nogal wat keuzemogelijkheden: zorg, welzijn, de buitenruimte, infrastructuur, sportvoorzieningen, onderwijs, belastingen (of eigen bijdragen) verlagen, of – niet onverstandig – de gemeentelijke hypotheek wat aflossen. Bij meerderheid daarin keuzes maken is nou precies hoe democratie is georganiseerd. En de tucht van de stembus bepaalt periodiek de keuzerichting.

Ja, ook Barendrecht blijkt op (jeugd)zorgtaken minder uit te hebben gegeven dan gedacht. Betekent dat, dat ons beleid niet op orde is? Natuurlijk niet. Beleid wordt voortdurend geëvalueerd. Speerpunt is dat hulp terecht komt bij hen die dat nodig hebben. Geld is maar een onderdeel. Een middel, geen doel. Succes is niet aan het eind van het jaar tevreden vaststellen dat de portemonnee helemaal leeg is.

In het spaarzame Nederland geven we gelukkig soms eens wat minder uit dan gedacht. Hadden ze daar in Griekenland maar wat vaker ‘last’ van…

EVB dé lokale en betrouwbare politieke partij van Barendrecht

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.