Blog: Straf provinciaal windmolengedram af

In Barendrecht wordt op meerdere fronten strijd geleverd tegen megawindturbines. Aan ‘de overkant’ van de Oude Maas is dat een juridische strijd. De plannen om daar 5 megawindturbines (bijna 200 meter) te realiseren liggen bij de Raad van State. De gemeente Barendrecht, diverse inwoners en belangengroepen staan bij de bestuursrechter tegenover Eneco en de gemeente Binnenmaas. In Binnenmaas besloot de gemeenteraad tot deze plannen, nadat zij stevig onder druk werd gezet door de provincie Zuid-Holland. Als Binnenmaas niet zou meewerken, zo werd gedicteerd vanuit het provinciehuis, dan zouden ze de realisatie overnemen. En dan zou de provincie inzetten op nog meer, nog hogere en nog ongunstiger geplaatste windmolens.

Deze provinciale bestuursstijl is een politieke keuze. In de provincie maakt een coalitie van VVD, D66, CDA en SP de dienst uit. Aanvoerder van het windmolengedram is gedeputeerde Han Weber (D66). In eigen kring wordt Weber geprezen om zijn gedram. De politieke chantage noemt men daar ‘niet aflatende inspanningen om flinke stappen te zetten in de energietransitie’. Het leverde Regional Minister of Energy Weber vorig jaar de eerste plaats op in de Top 40 Influencers of Energy Innovation in Zuid-Holland. Een rapport en een lijst, waartoe Weber overigens zelf opdracht had gegeven…

In Barendrecht heeft de provincie nog 2 locaties aangewezen voor windmolens: Vaanplein en BT-Oost. Daar moet Barendrecht nog behoorlijk wat politiek-bestuurlijk werk voor verrichten. Burgers betrekken en draagvlak creëren, weet u wel. De provincie kijkt over de schouders mee. Voor hen staatde uitkomst al vast: die windmolens komen er. Werkt Barendrecht niet mee? Dan zal de provincie ons overrulen. Dat schrijft wethouder De Jonge (GroenLinks) in een brief. Dan trakteert Weber (D66) Barendrecht op “maximale invulling” van beide locaties. Hé, dat lazen we eerder. De rode draad is duidelijk. De provincie dicteert, de gemeente moet dat uitvoeren en inwoners mogen meepraten voor de bühne. En zegt u nee? Dan krijgt u er twee!

Gelukkig kunnen kiezers aan dit soort provinciaal gedram binnenkort vakkundig een einde maken. Namelijk op 20 maart. Dan zijn er provinciale staten verkiezingen. Ergert u zich ook aan het provinciale gedram op windmolengebied? Dan kunt u op 20 maart een koerswijziging afdwingen!

Lennart van der Linden, fractievoorzitter

Share this: