Blog Lennart van der Linden: Containerpaternalisme

Bron foto: Twitter @AlbertvanWinden

Bestuurlijke missers op afvalgebied zijn Barendrecht niet vreemd. In 1994 verwierf ons dorp landelijke faam dankzij ‘de blauwe zak’. Barendrecht muntte daarmee een nieuw Nederlands woord: afvaltoerisme. Een nieuwe flop op dit beleidsterrein dient zich binnenkort aan: containercity.

Vorige maand – hartje reces – viel in Barendrecht een briefje op de deurmat. Was getekend wethouder Schaap (VVD), de chef-afval van het college van B&W. Een briefje om in te lijsten. Zelden kregen we zo’n belerend en betuttelend stukje proza in de bus. Notabene van een liberaal.

De opening: “U heeft het vast wel gehoord en gelezen; er gaat iets veranderen bij de inzameling van het huishoudelijk afval in Barendrecht”. Understatement van het jaar. Een week nadat zijn beleid met 15 tegen 14 in recordtempo door de gemeenteraad was gejast, stond de teller van een anti-kliko petitie al op 4.000 handtekeningen. Honderden inwoners uitten hun onvrede. Er werd niets mee gedaan. Geen serieuze inspraak. Geen betrokken inwoners. Geen proef of pilot.

De brief gaat verder. Dorpsgenoten! Eureka! De wethouder gaat “uw kosten beperken èn uw afvalinzameling duurzamer (te) maken!”. Dat is boffen. Hoe? De spanning wordt opgevoerd. De alinea eindigt namelijk met de cliffhanger dat “in deze brief een tipje van de sluier zal worden opgelicht”. Het doet denken aan de verkooptactiek van een tweedehands autoverkoper. Maar het is  een wethouder die u twee afvalcontainers aansmeert.

Een uiteenzetting van nuttige feiten en cijfers over afval en herbruikbare grondstoffen volgt. Maar dan gaat de wethouder in de belerende overdrive. Als wij zo doorgaan, dorpsgenoten, “putten we onze aarde onnodig uit.” Wij in Barendrecht dreigen “volgende generaties” te treffen. Grote woorden om beleid door te drukken met de kleinst mogelijke politieke meerderheid van Barendrecht. Dit is een prestigeproject geworden.

Vervolgens lezen we: “Gooi uw plastic, metaal en drinkpakken voortaan bij het restafval en wordt nu echt duurzaam!”. Bracht u dat voorheen bij afval loont? Kansloos! Slimme computers gaan dat namelijk voortaan scheiden. Het volume van het restafval neemt hierdoor overigens toe. Dat wordt straks dus vaker naar de ondergrondse container lopen, waar we voortaan per klepbeweging gaan betalen.

De toegift is voor bewoners van appartementen: de GFT-box! Speciaal voor op het aanrecht. Het paternalistisch epistel sluit af met de aankondiging van een heuse roadshow. Geniet nog even van uw vakantie. Want de wethouder komt naar u toe na de zomer. Om zijn beleid en zijn bakken nog eens haarfijn aan u op te dringen…

Share this: