Blog: Gemeente geeft cursus ondernemen: € 30.000

De gemeente Barendrecht gaat culturele instellingen leren ondernemen. Dat staat in het collegeprogramma “Barendrecht toekomstbestendig!”, dat tot stand kwam na gesprekken met inwoners en maatschappelijk partners. Een werkwijze die wij vier jaar geleden mede introduceerden, maar wordt gebracht als zijnde vernieuwend.

Tijdens een debat over dit collegeprogramma heb ik verantwoordelijk wethouder de Jonge (GroenLinks) bevraagd op deze voorgenomen cursus ‘ondernemerschap’. Ik wilde wel eens weten wie hierom gevraagd heeft. Nou niemand. Het is ‘ter sprake gekomen’, aldus de wethouder. Oftewel: zij vindt dat Barendrechtse cultuurpartners ondernemender moeten worden. En dat hen kennis daartoe ontbreekt. “Ze willen wel, maar weten soms gewoonweg niet waar ze moeten beginnen”, sprak de wethouder. Daarom trekt zij komend jaar € 30.000 uit om hen dat te leren.

Het Barendrechtse culturele veld bevat naast de harmonievereniging (amper subsidie) vier grote spelers: de bibliotheek, het theater, Kunst Creatief en CultuurLokaal. De laatste twee bestaan sinds het fiasco met cultuurhuis ToBe. Dat ging in 2015 failliet nadat de gemeenteraad de subsidiestekker eruit trok. Destijds onder hevig protest van oppositieraadslid de Jonge (GroenLinks). ToBe voerde aantoonbaar wanbeleid, verkwanselde tonnen subsidie en vroeg om dat op te lossen… tonnen extra subsidie! Mooi niet. Daar stopten we mee. Een lokale herstart volgde. CultuurLokaal (Muziek, dans, drama) en Kunst Creatief (beeldende kunst, crea) werden opgetuigd en geleid door vrijwilligers. En niet de minste: maatschappelijk betrokken ondernemers, bestuurders en professionals met allen imposante curricula vitae. Types die zo een cursus ondernemen kunnen geven. Het resultaat? De instellingen groeien en bloeien.

Dan de bibliotheek. Die is onderdeel van een landelijk professioneel netwerk met 33 locaties. En wordt geleid door een overtuigende directeur. Iemand die niet zomaar aan de kant gaat. In schril contrast tot haar voorganger, die in 2013 met hangende pootjes capituleerde toen een college van VVD, CDA en SGP/CU de bibliotheek opdroeg om in te trekken in een veredeld bezemhok. Theater het Kruispunt dan tot slot. Dat wordt ‘parttime’ geleid door een directeur, die fulltime prestaties levert. En daarnaast zelf al 7 jaar onderneemt in de culturele sector. Prijs na prijs sleept zij met het Kruispunt de laatste jaren binnen. Bekende artiesten komen graag naar Barendrecht. Ons gastvrije theater geniet regionale bekendheid.

Wethouder de Jonge vindt het nu hoog tijd dat deze mensen een cursus ondernemen krijgen. Van de gemeente. Kleinerend. En bovendien een verspilling van € 30.000 gemeenschapsgeld, om niet bestaande problemen op te lossen.

Lennart van der Linden, fractievoorzitter

Share this: