Bezoek aan Thuisplusflat Aafje

EVB wil in Barendrecht meer mogelijkheden voor wonen met zorg. Samen met laagdrempelige ontmoetingsplekken voor ouderen kan dat ervoor zorgen dat ouderen prettig zelfstandig in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Op woensdagmiddag 11 januari bracht EVB daarom een bezoek aan de Thuisplusflat van Aafje aan de Grienderwaard in Rotterdam. Hier werden wij gastvrij ontvangen door coördinator Helen Loukareas en directielid Stephan Burger.

Aafje levert in Barendrecht via de WMO thuiszorg aan mensen die zelf niet meer in staat zijn hun huis schoon en leefbaar te houden. Maar de organisatie doet meer. Zo wordt in een flat aan de Grienderwaard een pilot uitgevoerd, die ondersteund wordt door de gemeente Rotterdam. De opzet van deze pilot is het gat tussen het verpleeghuis en zelfstandig wonen te dichten. Dit gebeurt in een zogenoemde Thuisplusflat.

In een Thuisplusflat hebben bewoners een eigen huurwoning en wonen zij zelfstandig. In de flat is een kantoor van een zorgorganisatie met een vast team van zorgmedewerkers. Zo kunnen bewoners zorg en ondersteuning krijgen op het moment dat dit nodig is en dicht bij huis vragen stellen aan een vertrouwd contactpersoon. Eenzaamheid en behoefte aan zorg worden sneller gezien. Het zorg- en welzijnsteam organiseert ook verschillende activiteiten rondom bewegen, gezondheid en ontmoeten.

Door deze zorg zoveel mogelijk in één flatgebouw te concentreren levert dat veel voordelen op voor zowel de cliënt als voor de medewerkers van Aafje. In het collegeprogramma “Barendrecht Werelddorp” wordt aangegeven dat onderzocht gaat worden of een dergelijk initiatief als de Thuisplusflat of soortgelijke zorg in de wijk, ook op een of andere manier in Barendrecht mogelijk is. Wij zijn in ieder geval enthousiast geraakt door wat wij gezien hebben tijdens het bezoek aan deze Thuisplusflat. En danken Aafje hartelijk voor de gastvrijheid!             

Share this: