Belangenverstrengeling megawindturbines Vaanplein

Foto: Sander Weeteling

Bij de ontwikkeling van megawindturbines op het Vaanplein in Barendrecht dreigt grove belangenverstrengeling. Afgelopen week won adviesbureau Pondera Consult samen met ontwikkelaar Statkraft een tender om daar megawindturbines van mogelijk 250 meter te ontwikkelen. Datzelfde Pondera adviseert de gemeente Barendrecht over het nog te wijzigen bestemmingsplan. EVB wil dat de gemeente gisteren nog afscheid neemt van het adviesbureau.

“Dit zaakje stinkt en is een klap in het gezicht van inwoners die rekenen op een zorgvuldig planproces”, aldus fractievoorzitter Lennart van der Linden (EVB). Hij plaatste namens EVB al in mei kanttekeningen bij het adviesbureau. Pondera was net geselecteerd voor het adviseren van het college van B&W over het bestemmingsplan Vaanplein. Maar ook landelijk in opspraak, vanwege haar vele dubbele petten in de windindustrie.

Volgens wethouder de Jonge (GroenLinks) was er niks aan de hand. Ze had voorafgaand aan de opdrachtverstrekking aan Pondera gevraagd of het bureau betrokken was bij windenergie-initiatieven in Barendrecht. Dat was niet zo en daarmee was “geen sprake van een mogelijk strijdig belang”.

Nu blijkt dat Pondera dus zowel het planologische pad mag plaveien voor de megawindturbines, als ze mede ontwikkelen. Van der Linden vindt het een no-go: “Ik neem aan dat wethouder De Jonge Pondera onmiddellijk de deur heeft gewezen inzake het bestemmingsplan. Doorgaan met dit adviesbureau ondermijnt iedere geloofwaardigheid op een zorgvuldig proces met oog voor de belangen van inwoners.”

Update: Naar aanleiding van onze brief met vragen heeft wethouder De Jonge laten weten de samenwerking met Pondera per direct stop te zetten.

Lees hier de brief die wij aan wethouder De Jonge stuurde:

Brief-Belangenverstrengeling-Pondera-bij-windturbines-Vaanplein

Share this: